Rođen je u Francuskoj, stanuje u Banatu, a kada izađe na ulicu svi bi da se slikaju sa njim

Izvor: Blic, 22.Sep.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođen je u Francuskoj, stanuje u Banatu, a kada izađe na ulicu svi bi da se slikaju sa njim

Lacika ima svoj profil na Fejsbuku, gde je upisan i njegov datum rođenja, 20. februar 1929. godine.

Retko izlazi na zrenjaninske ulice, ali kada se pojavi izaziva poplavu emocija, svi ga zagledaju sa oduševljenjem, žele da se s njim fotografišu.

Rođen je u Francuskoj, ali je od šeste godine prebivao uz obale Begeja, u Banatu, a sada se o njemu stara proslavljeni zrenjaninski veslač, osvajač olimpijskih medalja Milorad Stanulov.

Lacika je automobil, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oldtajmer "sitroen C4", koji je proživeo metamorfozu, od vlasništva i porodičnog blaga porodice Stanulov, do omiljenog člana porodice. A sve je počelo davnih dana prošlog veka...

Miloradov deda Rada Stanulov, sa nadimkom Čerčela, nakon Prvog svetskog rata držao je autobusku liniju u Zrenjaninu. Posle kraha u svetskoj ekonomskoj krizi nije se predao, 1935. kupio je "sitroen C4" u Beogradu i počeo da taksira. Tri naredne decenije Rada i Lacika hranili su porodicu Stanulov.

Rada Stanulov, koji je jedno vreme bio i jedini taksista u Zrenjaninu, od 1935. sa Lacikom je prešao preko milion kilometara, pisale su novine još šezdesetih godina prošlog veka. Taksi stanica bila mu je pred hotelom "Vojvodina", a vozio je relacije do Novog Sada i Beograda. Lacika je špartao lošim putevima, bilo je čestih kvarova, ali je Rada imao sreću da su mu stariji sin Milivoj i mlađi Veselin bili automehaničari u Grunčićevoj radionici na staroj pijaci. Svaki kvar ekspresno je otklanjan, a Lacika bi već sutra prašio drumovima.

Ovaj čuveni oldtajmer često je korišćen u domaćim filmovima, a Laciku je u tim prilikama vozio Miloradov otac Milivoj. Pojavljivao se u filmovima "Majstor i Margarita", "Splav meduza". Vozio ga je i Pavle Vuisić, a za film ga je koristio i Ljubiša Samardžić.

- Lacika je imao i čast da dovozi sve snahe i mlade koje su ušle u familiju Stanulov. Moja majka je, na primer, u Laciki došla iz Mokrina 1950. a moja supruga 1986. iz Kleka - priča Milorad.

Ipak, 31. decembra 1966. Miloradov otac Milivoj odjavio je registraciju, a Lacika je otišao u garažu iz koje je izvožen samo u posebnim prilikama.

Za njegovu nedavnu restauraciju najzaslužniji su Milorad Stanulov, kao inicijator, i njegov prijatelj Steva Domjeskov, koji je na njemu majstorisao punih sedam godina, a sada ga najčešće i vozi. Bilo je tu mnogo posla na limariji, motoru i najsitnijim detaljima. Pre četiri leta posao je završen, Lacika je dobio nove tablice.

- Dobio sam i potvrdu da se radi o istorijskom vozilu. Uspeo sam konačno da ga registrujem, krenuo sam iz policijske stanice a suze su mi navrle na oči. Posle toliko muka oko restauracije seo sam u dedin auto, a emocije su me naprosto preplavile. Jer, svi smo mi u familiji vezani za ovaj auto - priča Milorad.

Sumnjiva lica u svadbenoj koloni

Laciku povremeno traže mladenci, da svadbenom činu dodaju ukras. A Milorad, koji uskoro ide u penziju, ima planove.

- Moj motiv za restauraciju je očuvanje porodične tradicije, a hvala Bogu imam i ja naslednike, ćerku Milanu i sina Nenada, koji će preuzeti brigu. Do tada planiram da ga više vozim i možda uključim u turističku ponudu Zrenjanina - najavljuje on.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.