Sajentolozi pod istragom FBI

Izvor: B92, 08.Feb.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajentolozi pod istragom FBI

Sajentološka crkva u Sjedinjenim Američkim Državama nalazi se pod istragom FBI zbog sumnji da se bavi trgovinom ljudima, piše magazin Njujorker.

Navodno se pod istragom nalazi i misteriozni vođa Dejvid Miskavidž, blizak prijatelj i venčani kum slavnog glumca Toma Kruza.

Optužbe su objavljene u članku na 28 strana u magazinu Njujorker, za koji je progovorio i holivudski scenarista i bivši sajentolog Pol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hagis, scenarista hitova Milion dolara bejbi i Kazino Rojal.

Teške optužbe se najčešće odnose na Gold bejz, centar sajentološke crkve u kalifornijskoj pustinji, gde Miskevidž ima kancelariju. Tamo su verske starešine uvele agresivnu, pa čak i nasilnu disciplinu.

Novinar Njujorkera tvrdi da je mnogo članova zajednice svedočilo o posledicama trgovine ljudima. Jedan od njih je za magazin rekao da FBI već dugo vremena istražuje slučaj, dok je drugi dodao da žele sve informacije o zlostavljanju.

Jedan od svedoka i bivših članova crkve rekao je da su starešine razvile sistem praćenja "odbeglih" članova sekte.

"Kada emocionalni, verski i psihološki pritisak ne uspe, ponekad se koristi fizička sila kako bi se begunci vratili", piše magazin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sajentološka crkva pod istragom FBI

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Feb.2011

Američka Sajentološka crkva nalazi se pod istragom Federalnog istražnog biroa (FBI) zbog navoda o trgovini ljudima. Kontroverzna i tajanstvena crkva, čije su čuvene pristalice glumci Tom Kruz i Džon Travolta, optužena je iz porobljavanje svojih članova. Agenti FBI vrše ispitivanja izopštenika...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tom Kruz i Sajentološka crkva pod istragom FBI

Izvor: Blic, 09.Feb.2011, 12:15

Prema navodima američkog magazina “The New Yorker”, Sajentološka crkva je pod istragom FBI zbog trgovine ljudima i neplaćanja rada, a glavne mete su šef Sajentološke crkve Dejvid Miskavidž, kao i glumac Tom Kruz, za čije su potrebe, kako se navodi, pripadnici ove sekte obavljali razne poslove,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.