Projekat Livetracking u Beogradu

Izvor: Studio B, 13.Okt.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat "Livetracking" u Beogradu

U organizaciji ambasade SAD, u Američkom kutku i na FDU u Beogradu gostovao je višemedijski umetnik i profesor na Merilend Univerzitetu Hasan Elahi.

Radovi Hasana Elahija bave se temama nadzora, simuliranih i stvarnih vremenskih tokova, transportnim sistemima, granicama.

Njegova predavanja na Merilend Univezitetu odvijaju se na kursu pod naslovom " Digitalna kultura i kreativnost", a pažnju javnosti privukao je pre nekoliko godina, kada se, zbog čestih putovanja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << promocije umetničkih radova, našao na listi potencijalnih terorista prema podacima FBI. Tada je Hasan Elahi odlučio da dokumentuje svaki dan svog života, kroz fotografije lokacija i aktivnosti na kojima se u tom trenutku nalazi, a koje se potom pojavljuju na Elahijevom sajtu, u rubrici livetracking.

Na njegovom sajtu danas se nalazi nekoliko desetina hiljada fotografija na kojima su prikazana sva mesta u kojima je boravio a uz pomoć GPS uredjaja, posetilac sajta može Elahijevo tačnu lokaciju i kretanje pratiti na mapi i u ovom trenutku, 2011 godine.

Rodjen u Americi, poreklom iz Bangladeša, zaplašen od mogućnosti da se nadje na listi sumnjivaca, Elahi je pretvorio kompletan sadržaj svakog dana svog života u "otvorenu knjigu" dostupnu svima.

Opisujući Merilend univerzitetski kampus u kome živi i radi 50.000 studenta i profesora, Elahi kaže da je u pitanju "pravi mali grad, dinamičan, živahan i otvoren":

"Takvi su i moji studenti koji dolaze sa raznih krajeva sveta i imaju , u uzrastu od 17 do 19 godina, na početku studija , onaj višak energije i manjak predrasuda koji su po meni najpotrebniji za stvaralaštvo.Podstičemo druženje studenata različitih disciplina kao što su muzika, filozofija, elektrotehnika, upravo zbog potencijala za budućnost."

Na budućnost i razvoj tehnologije Elahi gleda sa optimizmom:

"Već živimo u digitalnom svetu, čiji se razvoj ne može meriti postepenim napretkom, već drastičnim skokovima, porastom standarda u upotrebi tehnologije, u sredinama koje su po svemu ostalom privredno i tehnološki zaostale.Tako u selima, gde je do skora postojao samo jedan fiksni telefon, sada ljudi koriste desetine mobilnih telefona.

Smatram da će napredak tehnologije doprineti potpunoj promeni odnosa u društvu i kulturi.Ona još uvek nije toliko vidljiva , ali uskoro ćemo se suočiti sa činjenicom da naši "stari" sistemi vrednosti i način razmevanja sveta nisu više primenjivi."

Hasan Elahi je učestvovao na mnogim značajnim izložbama i gostovao kao umetnik u institucijama kao što su Centar Žorž Pompidu, Sandens Festival, Dokumenta u Kaselu, kao i Bijenale u Veneciji.Takodje, njegovi projekti su prikazani u važnijim američkim medijima kao što su NYTimes,Forbes, Wired, CNN, ABC, CBS, NPR, Al Jazeera, Fox i Kolbert Report.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.