Prelević: FBI potvrdio naš nalaz

Izvor: B92, 19.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelević: FBI potvrdio naš nalaz

Božo Prelević (FoNet, arhiv)

Beograd -- Božo Prelević kaže da je nalazom FBI potvrđeno ono što je 2004. utvrdila njegova komisija - da je gardiste Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ubila treća osoba

Tri i po godine od pogibije dvojice gardista u kasarni u Topčideru, taj slučaj počeo je da se raspliće. Dopunski nalaz veštaka balističara FBI-ja Stiva Kaspera isključio je mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su dvojica nastradalih gardista u vojnom objektu "Karaš" na Topčideru 2004. godine izvršila samoubistvo.

Iako iz Okružnog suda i republičkog tužilaštva nema zvanične potvrde o iskazu veštaka, bivši šef nezavisne državne komisije Božo Prelević nema dilemu da je balističar FBI mogao zaključiti samo ono što i njegova komisija pre tri i po godine, da je gardiste ubila treća osoba.

"FBI je radio samo jednu analizu, koja je potpuno dovoljna, iz čega se može zaključiti da su vojnici pobijeni. Ono što je potpuno neverovatno, da tri i po godine niko ne traži ubicu. Ni jedan predmet u istoriji Palate pravde u Beogradu nije tako dokumentovan da se radi o ubici, kao što je slučaj nezaivsne komisije, odnosno ubistvo u Topčideru. Potpuno validni, da se pre tri i po godine sve moglo pokrenuti", rekao je Prelević.

Detalje iz nalaza balističara FBI otkrio je zastupnik porodica ubijenih gardista Vladan Batić. On je juče za B92 rekao kako je taj stručnjak naveo da su "svi hici, izuzev jednog, u vojnike ispaljeni sa rastojanja od oko 3,35 metara", što nedvosmisleno isklučuje mogućnost samoubistva, kako je tvrdila vojna istraga.

Božo Prelević kaže da je sada najvažnije, ali i najteže odgovoriti na pitanje, ko je ubio gardiste. On navodi da se njegova komisija time nije bavila, jer nije imala mandat za to, ali podseća da se sumnjalo da je gardiste Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ubio neko iz okruženja haškog optuženika Ratka Mladića.

"Mi smo tražili DNK tragove Ratka Mladića, rečeno mi je da takvi tragovi ne postoje, na osnovu toga se nije mogao skidati DNK uzorak sa bilo kog objekta, kad nemate referentan uzorak. U tom smislu, nikakvih dokaza nije bnilo da bi to mogao biti Ratko Mladić, osim što je to mesto pogodno za skidanje, osim što je tu bila neka kontrola i što je to rekla Karla del Ponte", rekao je Prelević.

Sa bivšim vojnim sudijom Vukom Tufegdžićem, koji je tvrdio da je jedan vojnik ubio drugog, a potom izvršio samoubistvo, B92 nije uspeo da stupi u kontakt.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.