Najpoznatiji anonimni izvor

Izvor: Glas javnosti, 20.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatiji anonimni izvor

Mark Felt, bivši zamenik direktora američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), poznatiji pod pseudonimom „Duboko Grlo“ s kojim je postao najpoznatiji anonimni izvor u istoriji novinarstva, umro je u 95. godini. NJegov identitet bio je jedna od najbolje čuvanih informacija i ostao je tajna više od 30 godina.

Informacije koje je proturao Karlu Bernšatjnu i Bobu Vudvordu iz Vašington posta vezane za aferu „Votergejt“ dovele su do jedine abdikacije američkog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u istoriji - Ričarda Niksona. Novinari su se zakleli na ćutanje, a da informator nadimka Duboko Grlo uopšte postoji doznalo se iz njihove knjige „Svi predsednikovi ljudi“, po kojoj je snimljen istoimeni film. Pseudonim je proizašao iz naslova porno-filma iz 1972. godine, odnosno poigravanja terminom za „izvor iz duboke pozadine“.

Odajući novinarima informacije, on je i pružao smernice o detaljima operacije prisluškivanja, špijuniranja, sabotiranja i zastrašivanja demokrata, vođene iz kabineta tadašnjeg američkog predsednika, republikanca Niksona.

Najpoznatiji takav nagoveštaj bio je „sledite put novca“, sugestija koja je ukazala na vezu između provalnika u sedište demokrata - zgradu Votergejt, i donacija republikancima.

Istraga je ustanovila da je predsednik SAD znao za prisluškivanje demokrata, i Nikson je, uvidevši da mu preti „impičment“, u avgustu 1974. godine podneo ostavku, podsetio je radio Bi-Bi-Si.

Iako je predsednik zbog afere s prisluškivanjem političkih suparnika odstupio još 1974. godine, nakon čega su se pojavile brojne spekulacije da je najpoznatiji „zviždač“ upravo Mark Felt, on se smatrao spremnim da sve prizna tek 2005. godine otkrivši svoj identitet u časopisu Veniti fer, preko advokata.

SMRT POSLE DORUČKA

Preminuo je oko podneva u snu, u Santa Rosi u Kaliforniji gde je živeo od avgusta ove godine. NJegova ćerka Džoan rekla je da je njen otac bio „sasvim u redu ujutro“ i da se šalio sa svojom negovateljicom. Ona je kazala da je pojeo obilan doručak i rekao da se oseća umorno i da će malo odspavati. „A onda je otišao“, kazala je Džoan.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.