Moćniji i od Džona Gotija

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 24.Okt.2009, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moćniji i od Džona Gotija

NJUTAUN - Američki Federalni istražni biro (FBI) ažurirao je pre tri dana svoju čuvenu listu 10 najtraženijih begunaca dodavši joj ime Semijona Mogiljeviča, ukrajinskog biznismena optuženog za 40 krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala.

Na zvaničnom sajtu Ef-Bi-Aja navodi se da je Mogiljevič krivična dela počinio u više od 40 država širom sveta kao i da se za svaku informaciju koja bi direktno dovela do njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << hapšenja nudi 100.000 dolara.

Tanjug prenosi da je ovaj mafijaš, inače umešan u trgovinu oružjem, prostituciju, reketiranje i naručivanje ubistava, s jedne strane možda najmoćniji čovek, a s druge ipak osoba koja nije mnogo poznata široj svetskoj javnosti. „On je toliko moćan da jednim telefonskim pozivom i naredbom može da utiče na svetsku privredu“, rekao je specijalni agent FBI Piter Kovenhoven.

Zbog navodne brutalnosti, finansijske lukavosti i međunarodnog uticaja, Mogiljevič je dospeo na listu FBI 10 najtraženijih begunaca, iako već godinama živi u Moskvi i odatle rukovodi kriminalnim operacijama.

„On je veoma moćna ličnost. Mislim da je čak moćniji nego što je ikada bio Džon Goti, bos mafijaške porodice Gambino, zato što on može da utiče na čitave države. Goti nikada nije dostigao toliki uticaj“, kaže specijalni agent FBI Majk Dikson.

Mogiljeviča optužuju da je od kanadskih i američkih investitora na prevaru uzeo 150 miliona dolara. U središtu složene međunarodne finansijske šeme, uz pomoć koje je opljačkao investitore, nalazila se firma „Vaj-Bi-Em“, koja je navodno proizvodila magnete u jednoj mađarskoj fabrici.

On je prošle godine uhapšen u Rusiji zbog utaje poreza, ali je ostao izvan domašaja američke policije zbog toga što između SAD i Rusije ne postoji sporazum o izručivanju. Mogiljevič je sad na slobodi pošto je platio kauciju. FBI veruje da je ruski mafijaš u međuvremenu prešao na manipulisanje svetskim tržištem energenata, čime je stekao veliki uticaj na države. Dikson kaže da je Mogiljevič kontrolisao ili uticao na kompanije koje su učestvovale u povremenim sporovima oko gasa između Rusije i Ukrajine. Mogiljevič, koji je u Ukrajini diplomirao ekonomiju, poznat je po surovosti, ali i po smislu za biznis zbog čega je dobio nadimak Mudri Don.

„On radi s grupom vrlo sofisticiranih, obrazovanih i lojalnih ljudi, zapošljava vrhunske konsultante, advokate i firme za procenu rizika koji mu pomažu i štite ga“, kaže Dikson.

Luiz Šeli, stručnjak za organizovani kriminal s univerziteta „Džordž Mejson“, kaže da Mogiljevič predstavlja novi tip kriminalca.“Sa vodećim kriminalnim organizacijama u Rusiji sarađuju diplomirani ekonomisti, ali i ljudi s doktoratom iz ekonomije i statistike“, rekla je Šelijeva Si-En-Enu. FBI se nada da će Mogiljevič pre ili kasnije otputovati u neku od zemalja koje su potpisale sporazum o izručivanju sa SAD, ali ako se to i ne dogodi, njegove poternice će osvanuti po čitavoj Rusiji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.