Milvoki: Ubica iz hrama bio skinhed

Izvor: B92, 06.Avg.2012, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milvoki: Ubica iz hrama bio skinhed

Milvoki -- Napadač koji je ubio šest ljudi u hramu Sika u blizini Milvokija je najverovatnije bio skinhed, tvrdi američki ABC, pozivajući se na policijske izvore.

Ime šestostrukog ubice, koga je policija ubila, nije saopšteno. Zvanično je objavljeno samo da ima između 30 i 40 godina, da je belac sa prebivalištem u Viskonsinu.

Mediji su objavili i da je napadač imao tetovaže koje su uputile vlasti na to da pripada ekstremnoj desnici, pa je slučaj označen kao čin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << domaćeg terorizma. Istragu je zbog toga odmah preuzeo FBI.

Napadač je tokom jutarnje molitve ušao u hram u gradiću Ouk Krik u Viskonsinu i otvorio vatru, ubivši četiri osobe, dok je van zgrade ubio još dva čoveka. Napadač je nakon toga pucao i ranio jednog policajca, posle čega je ubijen.

Još tri osobe su u kritičnom stanju posle napada.

Federalni istražni biro sada proverava prošlost napadača, kao i aktivnosti na Internetu, da bi otkrili motiv napada. Mediji su istakli i da se ne zna da li je napadač pripadao nekoj ekstremističkoj grupi ili je delovao sam. Objavljeno je da je bio "krupan i ćelav, u majici bez rukava".

Zvaničnici tvrde da je još rano da se da ocena zašto je izveden napad.

Američki predsednik Barak Obama, kao i njegov republikanski protivkandidat na izborima Mit Romni osudili su, u odvojenim saopštenjima, bezobzirni napad, izražavajući saučešće zajednici Sika u Americi.

Jedna od najvećih grupacija Sika u SAD živi u rejonu Vašington-Baltimor, njih 50 000.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.