Izvor: B92, 06.Jan.2010, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korisni podaci o napadu na avion

Vašington -- Nigerijac Umar Faruk Abdulmutalab, optužen da je pokušao da digne u vazduh američki avion, pružio je korisne informacije agentima FBI, saopštila Bela kuća.

Umar Faruk Abdulmutalab "proveo je izvestan broj sati sa istražiteljima Federalnog biroa za informacije i tokom tog vremenapružio korisne i upotrebljive informacije", izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Mladi 23-godišnji Nigerijac optužen je da je 25. decembra pokušao da aktivira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eksploziv u avionu američke avio-kompanije Nortvest erlajns tokom leta na liniji Amsterdam-Detroit.

Abdulmutalab je priznao istražiteljima da su ga članovi te organizacije obučili i snabdeli eksplozivom.

Odgovornost za neuspešni napad preuzeo je regionalni ogranak Al Kaide, koji je saopštio da je to bio pokušaj osvete za napade SAD na tu grupu u Jemenu.

Američka vlada našla se na udaru kritika republikanaca zato što je optuženog Nigerijca predala civilnom sudu. Republikanci smatraju da je njemu trebalo da se sudi pred vojnim sudom kao "neprijateljskom borcu".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koristan bombaš iz Nigerije

Izvor: Radio 021, 06.Jan.2010

Nigerijac koji je na dan katoličkog Božića nameravao da aktivira eksploziv u avionu na liniji Amsterdam-Detroit, pružio je američkim istražiteljima "korisne" informacije, saopštila je Bela kuća.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.