FBI priznao: Jači su, 50 puta

Izvor: B92, 28.Apr.2023, 10:20

FBI priznao: Jači su, 50 puta

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je da kineski hakeri brojčano nadmašuju američke agente za sajberbezbednost najmanje "50 prema 1".

On je dodao da Peking sprovodi veći sajberprogram od svih drugih svetskih sila zajedno.

Obraćajući se zakonodavcima tokom saslušanja u Predstavničkom domu, Rej je naveo da su hakeri sposobni da nanesu "veću štetu nego ikada ranije" stavljajući poseban naglasak na "pretnju iz Kine".

"Obim kineske sajberpretnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bez premca. Imaju veći hakerski program od svake druge velike nacije zajedno, i ukrali su više naših ličnih i korporativnih podataka nego sve druge nacije, velike ili male, zajedno", rekao je on, dodajući da se Vašington bori da održi korak sa Pekingom.

Da biste shvatili protiv čega se borimo, treba da znate da kada bi se svaki od FBI-jevih sajberagenata i obaveštajnih analitičara fokusirao isključivo na kinesku pretnju, ni na šta drugo osim na Kinu, kineski hakeri bi i dalje nadmašili FBI sajberosoblje za najmanje 50 prema 1, plastično je objasnio Rej.

Šef Federalnog istražnog biroa je potom upozorio na kibernetičke napade koje izvode druge strane države, uključujući Rusiju, Iran i Severnu Koreju, ali je rekao da Kina predstavlja najveću opasnost po privatnost i bezbednost SAD, ukazujući na njenu navodnu "višestruku strategiju" da nadmaši Sjedinjene Države kao "globalna supersila", preneo je Raša tudej Balkan.

FBI je zatražio novac za otvaranje oko 200 dodatnih kibernetičkih pozicija u birou za rešavanje navodne pretnje iz Kine, tražeći nešto više od 63 miliona dolara, pored budžeta od 10,8 milijardi dolara, koji je već predložen za fiskalnu 2023. godinu.

"Ne postoji zemlja koja predstavlja značajniju pretnju našim inovacijama, našim idejama, našoj ekonomskoj bezbednosti, našoj nacionalnoj bezbednosti od kineske vlade", nastavio je Rej. Dodao je: "I zato smo povećali broj istraga o pretnjama iz Kine za oko 1.300 odsto."

Kineski zvaničnici negirali su američke navode o hakovanju i krađi podataka, i umesto toga izneli su slične optužbe na račun Vašingtona.

Ranije ovog meseca, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Sjedinjene Države sada "najveća pretnja globalnoj sajberbezbednosti" koja nastoji da "održi svoju hegemoniju u sajberprostoru", pozivajući SAD da obustave svoje "globalne operacije hakovanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.