FBI istražuje vehabije i u Novom Pazaru

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI istražuje vehabije i u Novom Pazaru

Pomoćnik direktora policije Saša Mitrović, pre nekoliko meseci upozoravao na mogući teroristički napad vehabija na Balkanu. – Vehabije regrutuju i Rome iz Srbije. – Među radikalnim islamistima Bošnjacima trenutno su najuticajnije dve frakcije: „Nusretovci” i „Tekfirovci”.

Predstavnici Federalnog istražnog biroa koji istražuju okolnosti terorističkog napada u Sarajevu, kada je vehabija Mevlid Jašarević pucao na američku ambasadu, doputovali su juče u Beograd, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saznaje „Politika” iz pouzdanih izvora. Oni su tražili kontakt sa vrhom MUP–a Srbije i uspostavljanje saradnje. Operativci FBI bi trebalo,posle toga, da otputuju u Novi Pazar, odakle je vehabija Mevlid Jašarević, kako bi pokušali da prikupe što više saznanja o pozadini prošlonedeljnog napada.

Kako saznajemo, u planu je i sastanak sa Ivicom Dačićem, ministrom policije, koji se vraća iz SAD gde je boravio nekoliko dana i gde je, između ostalog, posetio čikaško odeljenje ove federalne policije. Planiran je i sastanak sa Miloradom Veljovićem, direktorom policije Srbije. Očekuje se da američki istražitelji zatraže sve podatke kojima MUP Srbije raspolaže o radikalnom islamu na Balkanu.

Pomoćnik direktora policije Srbije Saša Mitrović, pre nekoliko meseci, upozorio na mogući teroristički napad, poput prošlonedeljnog u Sarajevu. U autorskom članku pod naslovom „Radikalni islam kao moguća bezbednosna pretnja Srbiji i Balkanu”, objavljenom u Reviji za bezbednost, Mitrović je napisao da „postoji mogućnost da pojedinac ili klika otpočne sa pripremama ili izvrši teroristički akt, uprkos generalnom stavu lidera radikalnih islamista u Srbiji da okolnosti trenutno nisu pogodne za otpočinjanje džihada”.

Upravo to se i desilo u Sarajevu – pojedinac je sam krenuo u napad, dok su se njegove verske vođe, makar javno, ogradile od terorističkog akta.

Mitrović je u istom članku izneo i zanimljiva operativna saznanja srpske policije. Po tim informacijama, među radikalnim islamistima Bošnjacima trenutno su najuticajnije dve frakcije: „Nusretovci” i „Tekfirovci”.

„Nusretovci” su skupina pod direktnim uticajem Nusreta Imamovića iz Maoče u BiH i mesdžita (zajednice koja vrši verske obrede na jednom mestu) „Tevhid” u Beču kojeg predvodi Adem Demirović. Za „Nusretovce” je karakteristično insistiranje na nužnosti džihada, a to je upravo i najčešća tema propovedi u organizaciji ove grupe.

Nakon terorističkog napada u Sarajevu, obelodanjeno je da je vehabija Jašarević boravio u Maoči u nekoliko navrata, kao i da je često odlazio u Beč. Iz toga se može izvesti zaključak da je Jašarević bio pripadnik „Nusretovaca” i da je posećujući njihove propovede i došao na ideju o napadu, iako se njegov lider Nusret Imamović javno ogradio od terorističkog čina u Sarajevu.

Vođa „Tekfirovaca” na Balkanu je Nedžad Balkan iz Beča. Prema raspoloživim saznanjima, na koje se poziva pomoćnik direktora srpske policije, rukovodstvo ove grupe je donelo odluku da u propovedima ne pominje džihad, ali od njega, u perspektivi, nisu odustali. Odnosi među pomenutim frakcijama trenutno su loši, ali se radi na tome da se oni poprave.

Mitrović navodi da su u Srbiji aktivne i druge malobrojne skupine, recimo „Ebu Muhamedovci” o čijem delovanju pomoćnik direktora policije nije dao neko podrobnije objašnjenje.

„Novi pripadnici islamističkih grupa i dalje dolaze iz redova Bošnjaka i Albanaca, a u poslednje vreme je sve više i Roma u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Podrinju”, napisao je Mitrović.

Pomoćnik direktora srpske policije izneo je i podatak da se radikalni islamisti finansiraju iz „centrala” o kojima nije dao podrobnije objašnjenje, ali i od donacija imućnijih članova. Postoje i operativna saznanja da je trgovina oružjem i narkoticima takođe jedan od načina na koji islamistički pokreti na Balkanu dolaze do finansijskih sredstava. Novac se uglavnom koristi za „Davu” ili „pozivanje u Islam” koji se ostvaruje u neposrednim kontaktima, zatim preko Internet prezentacija, ali i izdavačkom delatnošću. U Raškoj oblasti, piše Mitrović, u distribuciji elektronskih i štampanih materijala aktivni su „Studio Ashab” iz Ulcinja i „Kelimetul Haqq” iz Plava.

....

Uloga radikalnog islamizma u neredima 17. marta 2004. na Kosovu

Sredinom juna 1998. godine, u Donjem Prekazu, opština Srbica, osnovana je mudžahedinska jedinica „Abu Bekir Sidik”, koja je brojala stotinak članova. Saša Mitrović iznosi podatak da je član te jedinice bio i Ubeid Gaši, inače jedan od ključnih organizatora nasilja na Kosmetu 17. marta 2004. godine. Gašijeva radio stanica iz južnog dela Kosovske Mitrovice je tog dana prva objavila lažnu vest da su Srbi ubili troje albanske dece, čime je započelo nasilje koje je rezultiralo hiljadama raseljenih Srba i uništavanjem kulturno-istorijskih spomenika.

Dušan Telesković

objavljeno: 02.11.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aida Ćorović: Kuriri iz Beča donose novac Zukorliću

Izvor: Politika, 02.Nov.2011

Znam i adrese hotela u kojima se oni sastaju i gde se sakuplja novac,..Novi Pazar –Direktorka NVO „Urban in” iz Novog Pazara Aida Ćorović tvrdi da postoji izuzetno jaka veza između Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić i takozvanih vehabija iz čijih...

Nastavak na Politika...

FBI u Beogradu zbog vehabija

Izvor: B92, 02.Nov.2011

Beograd -- Predstavnici FBI, koji istražuju okolnosti terorističkog napada vehabije Mevlida Jašarevića na ambasadu SAD u Sarajevu, u Beogradu razgovarali s Ivicom Dačićem..."Pripadnici FBI-ja su zadovoljni prvim informacijama koje su dobili", kaže Dačić...On kaže da će srpske službe za borbu...

Nastavak na B92...

FBI u Srbiji istražuje vehabije

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2011

Predstavnici američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) koji istražuju okolnosti terorističkog napada u Sarajevu, kada je vehabija Mevlid Jašarević pucao na američku Ambasadu, doputovali su u Beograd, piše "Politika"...Predstavnici FBI tražili su kontakt sa vrhom MUP-a Srbije i uspostavljanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.