FBI istražuje šokantni snimak policijske brutalnosti

Izvor: Blic, 15.Apr.2010, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI istražuje šokantni snimak policijske brutalnosti

Video snimak na kome se vidi kako američka policija tuče nedužnog studenta dok nije pao u nesvest potresao je Sjedinjene Američke Države, prenosi "Skaj njuz".

Američki istražni biro (FBI) istražuje incident u kome je student Univerziteta u Merilendu Džon Mekena zadobio povredu glave i stavljeno mu je osam kopči.

Mekena je slavio pobedu bejzbog tima svog koledža kad ga je napala policija.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snimku sa nadzornih kamera vidi se kako Mekena radosno trči nakon pobede svog tima, a odmah potom mu prilaze policajci na konjima, posle čega dotrčavaju pripadnici specijalnih snaga i obaraju ga pendrecima na tlo. Mekena je uhapšen i smešten u policijsko vozilo pre nego što je prebačen u bolnicu.

Policija je prvo tvrdila da je student napao njihove službenike i konje, čime im je prouzrokovao "blaže povrede", nakon što je pozvana zbog nemira koji su nastali posle utakmice.

Na snimku se, međutim, jasno vidi da Mekena nije napao policiju i da je čak pokušao da uzmakne kad su mu se približili.

Takođe, navodno su policijski službenici Merilenda rekli Mekeni da ne diže prašinu zbog povreda, jer će morati da popune mnogo papira.

Optužbe protiv njega su obustavljene, a šef policije Roberto Hilton suspendovao je jednog službenika.

"To je nečuveno. Veoma sam razočaran ponašanjem dela svojih službenika na video snimku", rekao je on.

Porodica studenta je u saopštenju navela: "Neki od ovih pripadnika policije treba da budu u zatvoru, neki treba da budu izbačeni iz službe. Ostali treba da se obuče pravilno kako bi otkrili da sila nije uvek neophodna i da je brutalnost uvek pogrešna".

Stanovnici SAD već porede slučaj sa premlaćivanjem Rodnija Kinga u Los Anđelesu 1991. godine. Policajci optuženi za napad su oslobođeni na suđenju, što je podstaklo pobune širom grada, u kojima su poginule 53 osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.