FBI: ASLANI NAMERAVAO DA USPOSTAVI BAZU RADIKALNIH ISLAMISTA NA KOSOVU

Izvor: Kurir, 18.Jun.2010, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI: ASLANI NAMERAVAO DA USPOSTAVI BAZU RADIKALNIH ISLAMISTA NA KOSOVU

BEOGRAD - Istražitelji američkog Federalnog istražnog biroa tvrde da je Bajram Aslani iz Kosovske Mitrovice poslednji pripadnik grupe koja je iz Rajlija u Severnoj Karolini planirala terorističke akcije na nekoliko lokacija, uključujući i Kosovo.

BEOGRAD - Istražitelji američkog Federalnog istražnog biroa tvrde da je Bajram Aslani iz Kosovske Mitrovice poslednji pripadnik grupe koja je iz Rajlija u Severnoj Karolini planirala terorističke akcije na nekoliko lokacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uključujući i Kosovo.

Američki istražitelji tvrde da je Aslani deo devetočlane grupe koja u SAD planirala terorističke akcije. Aslani, navodno, želeo da uspostavi bazu radikalnih islamista na Kosovu.

Specijalni sud u Beogradu osudio je u odsustvu septembra prošle godine Aslanija na osam godina zatvora. Aslani je bio deo grupe vehabija koje su osuđene na zatvorske kazne zbog zločinačkog udruživanja i planiranja terorističkih akcija, javlja RTS.

Za Aslanijem je FBI tragao još od hapšenja "Bojdove grupe" u Rajliju sredinom prošle godine, kada su federalni agenti otkrili vezu devet osoba iz tog grada sa prikupljanjem novca za obuku radikalnih islamista, ali i izvođenje napada na teritoriji SAD i inostranstvu.

Aslani, koji je, prema optužnici koju su protiv njega podigli američki zvaničnici, poznat pod nadimkom "Abu Hatab", optužen je za pomaganje teroristima i za saučesništvo u ubistvima, kidnapovanjima, maltretiranju i ranjavanju osoba u stranim zemljama.

Uhapšen je na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao Istočni okrug Severne Karoline i u slučaju da se dokaže sve za šta ga optužnica tereti može da bude osuđen na 40 godina zatvora, saopštio je Stejt department.

Osim Aslanija, sa tom grupom uhapšen je još jedan kosovski Albanac Hisert Šerif, koji je često Aslanija oslovljavao sa "brat" na Kosovu.

Šerifi je navodno putovao 30. jula 2008. godine iz Severne Karoline za Prištinu da bi obučavao ljude za džihad i tokom njegovog boravka na Kosovu, pretpostavlja se da je uspostavio vezu sa Aslanijem.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.