Azra dva noža klala srpske civile po Derventi

Izvor: Glas javnosti, 15.Nov.2011, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azra dva noža klala srpske civile po Derventi

Azra i Izabel su iste osobe

Dvadeset godina nakon krvavog sukoba u BiH, američki FBI 16. marta ju je uhapsio zbog istrage koju je pokrenulo Tužilaštvo u Doboju, a pre pet dana na američkom  sudu počelo ekstradicijsko ročište na kojem će vlasti morati odlučiti - šalju li Azru u BiH da se suoči s pravdom ili će odbiti izručenje.

- Sudija mora odlučiti ima li pravnih temelja za izručenje BiH. Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je o komplikovanom procesu, kaže Neš i dodaje da će Azra Alešević, koju on zna kao Izabell Bašić, provesti u pritvoru u Lekingtonu.

Oblivao je znoj na pojavu ratnih filmova

Azrin komšiluk u malom gradiću Stanton u srcu Kentakija kažu da Bašićki nisu mogli pronaći mane, ali se sećajujedne stvari da nije podnosila ratne filmove.

Za njih je to bilo čudno jer kada je počinjao film u trenutku ju je oblio hladan znoj, počela je mrmljati sebi u bradu, pa je naglo promenila program. Njen komšiluk uzdržavao se da komentariše njen ispad.

Ćerka pomorskog kapetana

Azra je rodom iz pretežno muslimanskog sela Kotorsko nedaleko od Doboja. Mnoge porodice iz tog kraja odselile su se u potrazi za boljim životom još pedesetih godina prošlog vekana zapad, a neki su ostali u Rijeci, odakle su se planirali otisnuti prema Italiji. Tamo je Azra i rođena 1959. objašnjava Knežević.

Iz tog perioda malo je podataka oporidici Alešević, ali se priča kako joj je otac bio pomorski kapetan, pa Azri u detinstvu ništa nije nedostajalo. Kada je buknuo rat, ona se zajedno s mnogima iz Rijeke vratila u rodni kraj i uzela pušku.

Tajanstveno Azra je 2007 godine ušetala u život bračnog para Lusi i Stiva Lomana u Kentakiju. Predstavila im se kao Izabel, poznata i kao tajanstvena „Mediteranka“, koja je postala čuvena u svim okruzima jer je pekla najbolje torte. Izabelin ( Azrin) život tekao je uobičajeno, radila je dva posla, noću spavala na korišćenim dušecima gledala kasne televizijske šou programe. Vozila je polovni džip, mnogo kašljala i često psovala na Amerikancima nerazumljivom jeziku, koji nisu nikad dotad čuli.

Jutarnji piše da je život išao ustaljenim tokom dok joj FBI nije pokucao na vrata, a onda se priča počela odmotavati i vratila se u 1992 godinu 8062 kilometra od Kentakija, kada je žena u maskirnoj uniformi i nožem u čizmama šetala po Domu JNA u Derventi u pratnji psa koji joj je lizao krvave čizme.

Zarobljenici koji su sedeli na prljavom podu plašili su je jer je bila poznata pod imenom „ Azra dva noža“ često je palila cigaretu i glasno se pred svako klanje glasno se smejala

- Znam. Vas sigurno zanima naša Azrica , dočekao je komentarom novinare Jutarnjeg Drago Knežević, predsednik Udruženja logoraša iz Dervente, pa nastavio priču.

- Ja nisam imao tu “sreću” da budem njen pacijent, ali mnoge moje kolege iskusile su vrh njene čizme, objašnjava Knežević koji je za vreme sukoba u Bosni takođe bio zarobljen. Za njega je bio zadužen komandant kojem se ne seća imena već samo nadimka “ Tekila”.

- Taj Tekila me tada vodao iz jednog štaba u drugi, pa sam upoznao mnoge logoraše i čuo mnoga svedočanstva o Azri Alešević  ističe Knežević, koji kaže da ju je lično video samo u prolazu.

Knežević konkreno kaže da je Bašićka učestvovala u etničkom čišćenju od Bosanskog Broda do Dervente. Posle Uskrsa 1992. godine srpske zarobljenike dovodili su u sabirni centar u bivšem Domu JNA u centru Dervente, preko puta zgrade Opštine. Knežević nastavlja priču o Blagoju Đurašu računovođi, koji je sa svima pokušao da bude u odličnim odnosima u osvit rata.

- Kada je Đuraš sa ostalim muškarcima bio zarobljen, vojnici su ga prvo tukli. Bio je ponosan čovek i rekao je: Samo vi udrite, nije pružao otpor, a onda je došla Azra. Izvadila je nož iz čizne, što je potvrdilo i svedočenje dvadesetak muškaraca, koji su bili zarobljeni u Domu, došla je do Đuraša i ubola ga nožem u vrat. Zaklala ga je hladnokrvno, kao da pije kafu, kaže Knežević.

Knežević nastavlja jezivu priču, Azra je uhvatila za vrat drugog zarobljenika i naterala ga da pije krv sa rane zklanog Đuraša. Drugi zarobljenik Luka Golub koji je preživeo torturu ispričao je da je lično video kako joj pas liže krv sa čizama. Drugi logoraši svedočili su da je Azra zatvorenicima kleštima čupala uši, a vrućim žeračima ih hvatala za testise. Neke je skinula i naterala ih da pužu po podu punom stakla, a ona bi sela na njihova leđa i stavila im uže u usta koje je povlačila rukama. Morali su piti benzin, a svo vreme su premlaćivani.

Ovi jezivi detalji nalaze se i u istražnom zahtevu tužilaštva BiH za izručenje Azre Bašić, a detalja su se dokopale brojne novinske agencije i objavile ih, iako je predmet pod oznakom “ Strogo poverljivo”.

Azrin advokat Patrik Neš se nada da će osporiti izručenje i dodaje da ne postojeslužbeni podaci koji bi potvrdili sve navedene činjenice, a sporna je  i pripadnost jednici.

 Tužilaštvo BiH kaže da je Azra počinila zločine kao pripadnica 108. brigade HV iz Rijeke, u MORH tvrde da nijedna riječka brigada nije učestvovola u sukobima u Bosni, a jedina 108. brigada postoji u Slavonskom Brodu. U Rijeci je osnovana 111. brigada, tvrde u Ministarstvu odbrane Hrvatske, a  misteriju je razrešilo Okružno tužilaštvo u Doboju.

- Greškom smo objavili da je reč o 108. brigadi. Ona je bila pripadnica 111. brigade, ali u Derventi je bila prisutna kao pripadnica jedne formacije sastavljene od riječkih dobrovoljaca, kaže Slobodanka Lukić iz tužilaštva iz Doboja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.