Žipe: Srbija zaslužila status kandidata za EU

Izvor: S media, 21.Feb.2012, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe: Srbija zaslužila status kandidata za EU

Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Srbija je zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Žipe za sutrašnje izdanje lista Večernje novosti.

On je ocenio da je "Srbija ostvarila veliki napredak u oblastima političkih reformi, u saradnji s Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, u dijalogu s Kosovom".
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
"Srbija je zaslužila da predje novu etapu ka Evropskoj uniji", istakao je francuski ministar.

Uslov za EU poništavanje sporazuma sa Rusijom

Berlin traži dogovor danas

Kuper: Regionalna saradnja od ključnog značaja

Kako su Večernje novosti već ranije pisale, iz francuskog ministarstva spoljnih poslova nedavno je upućeno i zajedničko pismo s austrijskim ministarstvom spoljnih poslova svim zemljama clanicama EU u kojem se traži da se očuva kredibilitet proširenja na zapadni Balkan i da se, u tom smislu, Srbiji odobri status kandidata.

"Jedno je sigurno: proširenje zavisi i od kapaciteta prihvata Evropske unije. U tom smislu - da, suverena dužnička kriza ovakva kakvom je poznajemo navela je Uniju da preispita i poboljša svoju ekonomsku upravu. Ali to, u principu, ne dovodi u pitanje priznatu perspektivu proširenja zemljama zapadnog Balkana", rekao je Žipe.

Prema njegovim rečima, Francuska želi da Srbija dobije status kandidata na sastanku Saveta ministara EU 28. februara.



"Napredak u dijalogu izmedju Beograda i Prištine treba da se usredsredi na upravljanje granicama i na učešće Kosova na forumima regionalne saradnje. Vaša zemlja je pokazala svoju odlučnost da se napreduje u ovim pitanjima", rekao je Žipe.


"Od suštinske je važnosti da do sastanka Saveta ministara EU 28. februara bude poslat jasan signal u vezi sa uspostavljanjem integrisanog upravljanja prelazima. Takodje je vazno da misija Euleksa može slobodno da izvršava svoj mandat na severu Kosova", dodao je.

Šef francuske diplomtaije rekao je da je približavanje EU proces zasnovano na ispunjavanju kriterijuma, a ne na unapred utvrdjenom kalendaru.

"Ostvarivanjem reformi, preuzimanjem evropskih pravila, svaka zemlja kandidat se postepeno priprema za završnu fazu pristupanja, istovremeno izvlačeći neposrednu korist, kao što su jačanje vladavine prava, uspostavljanje tržišne ekonomije i slično. Kalendar se ne moze veštački ubrzati", naveo je Žipe.

(Novosti)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žipe: Srbija zaslužila kandidaturu

Izvor: B92, 21.Feb.2012

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe izjavio je da je Srbija zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji..."Srbija je zaslužila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", rekao je Žipe Večernje novosti...On je ocenio da je "Srbija ostvarila veliki napredak...

Nastavak na B92...

Metro u Beogradu biće revolucija

Izvor: B92, 21.Feb.2012

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Francuske Alen Žipe kaže da će projekat metroa u Beogradu napraviti pravu revoluciju u svakodnevnom životu građana Beograda...Projekat metroa, inače, upisan je u Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske, potpisan u aprilu prošle godine..."Zbog...

Nastavak na B92...

Francuska traži zabranu Monsanto kukuruza

Izvor: BKTV News, 21.Feb.2012

Evropska komisija je od francuske vlade dobila zahtev da se hitno zabrani uzgajivanje kukuruza OGM Monsanto MON810 u celoj Evropskoj uniji.. Komisija će razmotriti taj zahtev, saopšteno je u Briselu.. 'Dobili smo zahtev francuske vlade, koja traži hitnu zabranu uzgoja kukuruza OGM MON810 na celoj...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.