Francuska traži zabranu Monsanto kukuruza

Izvor: BKTV News, 21.Feb.2012, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska traži zabranu Monsanto kukuruza

Evropska komisija je od francuske vlade dobila zahtev da se hitno zabrani uzgajivanje kukuruza OGM Monsanto MON810 u celoj Evropskoj uniji.
Komisija će razmotriti taj zahtev, saopšteno je u Briselu.
'Dobili smo zahtev francuske vlade, koja traži hitnu zabranu uzgoja kukuruza OGM MON810 na celoj teritoriji EU na osnovu svojih naučnih studija', izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je portparol Evropske komisije Frederik Vensan i dodao da će taj zahtev razmotriti komesar za zadravlje i potrošače Džon Dali.
Francuski zahtev je upućen na osnovu naučnih saznanja i preporuke Evropske agencije za bezbednost ishrane iz 2011. godine da uzgoj te vrste kukuruza 'predstavlja opasnost za okolinu'.
Ta vrsta kukuruza se najviše uzgaja u Španiji, a u francuskoj naučnoj studiji se navodi da ta vrsta kukuruza utiče na okolnu faunu jer povećava rizik od 'rezistencije na razne otrove'.
U studiji se dodaje da se zbog toga povećava upotreba insekticida, jer insekti posebno napadaju taj kukuruz, a to sve može biti štetno za zdravlje.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.