Žiofre: Buduće ime za Srbiju je EU; Đedović: Nastavićemo da se razvijamo bez obzira na borbe kojima smo izloženi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2024, 22:34

Žiofre: Buduće ime za Srbiju je EU; Đedović: Nastavićemo da se razvijamo bez obzira na borbe kojima smo izloženi

Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) organizovala je večeras Gala veče povodom 15 godina rada pod nazivom ''Dobrodošli u Budućnost, a tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre naglasio je da je ''EU buduće ime za Srbiju''.

''Buduće ime Srbije je EU i to je ono na čemu radimo da se dogodi što pre. Zato su nam potrebne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << srpske, francuske kompanije...da pomognete da se Srbija i ekonomski više integriše u EU'', rekao je Žiofre.

Svečanost je bila prilika da predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić uruči priznanje za doprinos u razvoju francusko-srpskih ekonomskih odnosa ministarki energetike i rudarstva Dubravki Đedović Handanović,

Ministarka je zahvalila na priznanju, ali i na inicijativama i aktivnostima CCIFS koje su unapredile srpsko francuske odnose.

Verujem da je ovo priznanje za sve ono što smo kao Ministarstvo, i kao Vlada Srbije, uradili u prethodnom periodu, da damo novi impuls razvoju energetskog sektora, da ga sistemski razvijamo i učinimo efikasnijim, kazala je ona.

Gala veče okupilo je 200 zvanica, institucionalnih i privrednih partnera i članova CCIFS.

Đedović: Srbija će nastaviti da se razvija bez obzira na borbe kojima je izložena

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović naglasila je večeras da je sigurna da će Srbija nastaviti da se ekonomski razvoja, bez obzira na sve borbe kojima je izložena, a koje, kako je naglasila, jako hrabro vodi da bi, pre svega, zaštitila međunarodno pravo.

"Suočavamo se sa izuzetnim izazovima, kada je u pitanju naša reputacija, ali i odbrana našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta. I zaista sam sigurna da će naša zemlja nastaviti da se ekonomski razvija, bez obzira na sve otežavajuće okolnosti, borbe kojima smo izloženi, a koje zapravo vodimo jako hrabro da bi pre svega zaštitili međunarodno pravo", rekla je Đedović Handanović na gala večeri povodom 15. rođendana Francusko-srpske privredne komore (ČIFS), kojoj je prisustvovao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Ovo je, kako je rekla, prilika da zahvalimo svim partnerima na tom putu i da kažemo svim našim ekonomskim partnerima da će Srbija nastaviti još snažniji ekonomski razvoj.

"Nastavićemo još snažniji ekonomski razvoj u cilju, pre svega, razvoja naše privrede, naše ekonomije, boljeg standarda i života naših građana, a onda u perspektivi i spajanju tržištu sa zemljama EU i svim benefitima i koristima koje to donosi", rekla je Đedović Handanović na skupu na kojem joj je predsednik ČIFS Dragan Stokić uručio priznanje za doprinos u razvoju francusko-srpskih ekonomskih odnosa.

Ministarka je zahvalila na priznanju, ali i na inicijativama i aktivnostima ČIFS koje su, kako je nalgasila, unapredile srpsko francuske odnose.

Verujem da je ovo priznanje za sve ono što smo kao Ministarstvo, i kao Vlada Srbije, uradili u prethodnom periodu, da damo novi impuls razvoju energetskog sektora, da ga sistemski razvijamo i učinimo efikasnijim, kazala je ona.

Podsetila je da Srbija i Francuska imaju dugu istoriju bilateralnih odnosa - od 1839. godine i naglasila da sadašnji dobri i prijateljski odnosi proističu iz te prošlosti, ali su, kako je dodala, pođednako određeni pogledom u budućnost.

Navela je da je u prethodnih 12 godina mnogo toga postignuto, pre svega u ekonomskoj saradnji.

"Robna razmena povećana je tri puta od 2012. do 2023, dostigla blizu dve milijarde evra, a izvoz Srbije povećan je u tom periodu 3,5 puta. Francuska je među 10. najvećih investitora u Srbiji", navela je ona.

Ministarka je podsetila da se u srpsko francuskoj saradnji posebno ističu infrastrukturni projekti, kao što su Beogradski aerodrom ''Nikola Tesla'' (Vinci), sanacija deponije u Vinči i izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije (Suez), projekat Beogradskog metroa (Egis Rail, Alstom), automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

"Zajednička deklaracija dva predsednika potpisana 2019. godine tokom posete francuskog predsednika Beogradu dala je dodatni podsticaj unapređenju ekonomskih odnosa", rekla je ona i naglasila da je za Srbiju posebno važna i nedavna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, kada je potpisan i Memorandum o saradnji sa EDF-om, kojim je uspostavljen okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljeničnih tehnologija.

Srbija, kako je naglasila, ozbiljno sagledava mogućnosti za korišćenje nuklearne energije.

"Razmatrajući na koji način ćemo u narednim decenijama zadovoljiti rastuću potrebu za električnom energijom, pre svega zbog razvoja industrije i naprednih tehnologija, ali i da odgovorimo našim obavezama u pogledu smanjenja emisija ugljen-dioksida, pored dodatnog razvoja obnovljivih izvora energije, ozbiljno sagledavamo mogućnosti za korišćenje nuklearne energije", kazala je Đedović Handanović i podstila da su već započeti razgovori na tu temu sa najstručnijim ljudima u zemlji.

Prema njenim rečima, pored ulaganja u transportnu infrastrukturu, zelena i digitalna tranzicija predstavlja najperspektivniju oblast ekonomske saradnje dve zemlje, koja predstavlja i važan deo evropskog puta Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žiofre: Buduće ime Srbije je EU, to je ono na čemu moramo da radimo

Izvor: Blic, 23.Apr.2024

Francusko-srpska privredna komora (ČIFS) organizovala je večeras Gala veče povodom 15 godina rada pod nazivom ''Dobrodošli u Budućnost, a tim povodom šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre naglasio je da je ''EU buduće ime za Srbiju''.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.