Zeman: Zajednička vojska bi bolje štitila EU od migranata

Izvor: Press, 26.Avg.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Zajednička vojska bi bolje štitila EU od migranata

EU bi se bolje zaštitila od migranata ukoliko bi imala zajedničku armiju, izjavio je danas češki predsednik Miloš Zeman, dok je ministar finansija te zemlje Andrej Babiš pozvao da se zatvore spoljne granice oblasti Šengena i založio se za pomoć NATO.
        Obraćajući se češkim ambasadorima u Praškom dvorcu, Zeman je izrazio žaljenje što Fronteks (agencija EU za >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kontrolu granica), ima samo tri nenaoružana broda i nekoliko naoružanih za patroliranje Mediteranom, prenosi EU obzerver.  "Fundamentalni nedostatak EU je nedostatak volje za zajedničku zaštitu granica", rekao je Zeman, dodajući kako bi zajedinčka evropska vojska danas bila dobrodošla. Češke vlasti su nedavno lansirale ideju o korišćenju vojske za zaštitu granice zemlje. "Ministarstvo odbrane je spremno da alocira 2.600 vojnika u slučaju daljih zahteva policije", saopštio je krajem prošle nedelje češki ministar odbrane Martin Stropnicki. Češka Republika je na putu između Mađarske, u koju je od početka 2015. stiglo preko 100.000 migranata, i Nemačke, koja je njihova glavna destinacija. Sama Češka očekuje oko 7.000 zahteva za azil naredne godine, proizilazi iz izveštaja ministarstva odbrane te zemlje, koji je ranije ovog meseca objavila novinska agencija CTK. Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec je ovih dana izjavio kako će tražiti dodatnih 40 miliona evra zbog pristizanja migranata. Danas je češki premijer Bohuslav Sobotka, takođe, pozvao Evropu da preduzme zajedničku akciju kako bi zaštitila spoljašnju šengensku granicu, "naročito u Italiji, Grčkoj i Makedoniji". "Kriza s migrantima je panevropski problem. To je izazov od kojeg ne možemo da pobegnemo. Mnoge stvari su na kocki. Između ostalog i budućnost šengenske zone slobodnih granica", ističe Sobotka. Njegov ministar finansija, biznismen Andrej Babuš je otišao korak dalje, pozivajući NATO u pomoć. "Pitanje je da li armijama Makedonije i Bugarske nije potrebna pomoć NATO". Babuš ukazuje na činjenicu da je njihov sused, Grčka, izolovana od ostatka šengenskog područja. U utorak je Bugarska najavila slanje 25 vojnika i oklopnih vozila kako bi se pomoglo nadgledanje četiri granična prelaza sa Makedonijiom. Babiš je rekao kako šengenske spoljne granice treba "odmah" da budu zatvorene i pozvao EU da upozori zemlje iz kojih migranti dolaze da ih više neće primati. "Mora im se reći (migrantima): ne možete da dolazite kod nas da bi bili nezaposleni i odmah dobili socijalne beneficije". Babiš je takođe rekao kako bi EU trebalo da napravi "džinovski kamp" u kojem bi ekonomski migranti bili razdvojeni od onih kojima je potrebna zaštita, naročito žena i dece. Austrijski kancelar Verner Fajman je u intervjuu za domaći radio O1 kritikovao češku vladu, ali i Poljsku i baltičke države zbog odbijanja evropskih kvota za izbeglice. Fajman je istakao kako zemlje, kao što je Češka, ne mogu da očekuju da države na prvoj liniji štite šengenske spoljne granice pritisnute stotinama hiljada migranata, dok one čekaju i mirno razmatraju situaciju. "Te stvari moraju da se rešavaju simultano, jedna utiče na drugu", napominje Fajman. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   NATO

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.