Zeman: EU je sudbina Češke i treba u njoj da ostanemo

Izvor: RTS, 30.Okt.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: EU je sudbina Češke i treba u njoj da ostanemo

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da, uprkos svim primedbama na neke korake EU koji su "nepromišljeni pa čak i besmisleni", Unija jeste sudbina Češke.
Miloš Zeman kaže da je besmislen korak EU bila cena maslaca koja je, kaže, izletela gore zato što EU dotira kada ne proizvodite mleko.

"Bez obzira ne sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te poteze, EU jeste naša sudbina, trebalo bi da ostanemo u njoj i trebalo bi da je iznutra kritikujemo za sve njene nepromišljene korake", naveo je Zeman u intervjuu češkom javnom radio servisu Radiožurnal.
Predsednik Češke podržao je predloge češke ekstremne desnice, stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure da se konačno u Češkoj usvoji zakon o opštem referendumu.
Zemanu ne bi smetalo ni da se raspiše referendum o izlasku iz EU, međutim, ponovio je da bi on glasao za to Češka iz EU ne izlazi.
Miloš Zeman odbio je da se Češka nakon parlamentarnih izbora - pobedom tajkunske stranke ANO milijardera Andreja Babiša, najbogatijeg Slovaka i drugog najbogatijeg čoveka u Češkoj koga će Zeman imenovati za premijera - okreće protiv EU.
Iako je nedavno digao buru konstatacijom da je "ruska aneksija Krima svršen čin" i da bi "Rusija trebalo Ukrajini za otcepljeno poluostrvo da isplati kompenzacije", Zeman je podržao teritorijalni integritet Španije i izjasnio se protiv nezavisnosti za Kataloniju.
"U celoj toj stvari me je zainteresovalo jedno. U Barseloni su ogromne, milionske demonstracije za i protiv nezavisnosti. To znači otprilike 1:1. Tako ne nastaje secesija. Tako ne nastaje nezavisnost. Ni regionalna samouprava koja bi izrasla u novu zemlju na mapi Evrope. Da je to je to 10:1, molim lepo, 8:2 onda bih to shvatio. Ako je 1:1 želim teritorijalni integritet Španije", rekao je češki predsednik u razgovoru za nacionalni radio.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.