Zeman: Da ostanemo u EU i da kritikujemo sve iznutra

Izvor: B92, 30.Okt.2017, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: Da ostanemo u EU i da kritikujemo sve iznutra

Prag -- Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je u Pragu da je EU sudbina Češke i da u njoj treba da ostane, a da iznutra kritikuje sve njene nepromišljene korake.

"Uprkos svim primedbama na neke korake EU koji su nepromišljeni pa čak i besmisleni kao cena maslaca koja je izletela gore zato što EU dotira kada ne proizvodite mleko, bez obzira ne sve te poteze, EU jeste naša sudbina", rekao je Zeman u intervjuu češkom javnom radio servisu Radiožurnal. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Predsednik Češke podržao je predloge češke ekstremne desnice, stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure da se konačno u Češkoj usvoji zakon o opštem referendumu, Zemanu ne bi smetalo ni da se raspiše referendum o izlasku iz EU, međutim, ponovio je da bi on glasao za to Češka iz EU ne izlazi.

Miloš Zeman odbio je da se Češka nakon parlamentarnih izbora pobedom tajkunske stranke ANO milijardera Andreja Babiša, najbogatijeg Slovaka u drugog najbogatijeg čoveka u Češkoj koga će Zeman imenovati za premijera, najverovatnije manjinske jednopartijske vlade, okreće protiv EU a da jedino proevropsko ostrvo u Višegradskoj grupi, kako je kazao slovački premijer Robert Fico, tako ostaje Slovačka.

"Sigurno to nije tako. Oni mnogo misle o sebi. To je mala zemlja, potrebno joj je da diže svoje samopouzdanje", rekao je Zeman.

Iako je nedavno digao buru konstatacijom da je ruska aneksija Krima svršen čin i da bi Rusija trebalo Ukrajini za otcepljeno poluostrvo da isplati kompenzacije, Zeman je danas podržao teritorijalni integritet Španije i izjasnio se protiv nezavisnosti za Kataloniju.

"U celoj toj stvari me je zainteresovalo jedno. U Barseloni su ogromne, milionske demonstracije za i protiv nezavisnosti. To znači otprilike 1:1. Tako ne nastaje secesija. Tako ne nastaje nezavisnost. Ni regionalna samouprava koja bi izrasla u novu zemlju na mapi Evrope. Da je to je to 10:1, molim lepo, 8:2 onda bih to shvatio. Ako je 1:1 želim teritorijalni integritet Španije", kazao je češki predsednik.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.