Zbog zagađenja vazduha godišnje u Evropi umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina

Izvor: Beta, 24.Apr.2023, 09:46

Zbog zagađenja vazduha godišnje u Evropi umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina

Od posledica zagađenja vazduha u Evropi godišnje umre 1.200 osoba mlađih od 18 godina, pokazuje izveštaj Evropske agencije za ekologiju (EEA) koji je objavljen danas. Kao i kod odraslih osoba, to zagađenje je glavni ekološki rizik za zdravlje maloletnika i smanjuje njihov životni vek, navodi se u studiji koja obuhvata oko 30 evropskih zemalja, među kojima 27 zemalja EU."Zagađenje vazduha izaziva više od 1.200 preuranjenih smrti godišnje kod osoba mlađih od 18 godina u Evropi i znatno povećava rizik od bolesti kasnije tokom života", naveod EEA u izveštaju.Navodi se da uprkos napretku ostvarenom poslednjih godina nivo više glavnih zagađivača vazduha i dalje ostaje iznad preporuka Svetske zdravstvene organizacije, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Italiji.Više evropskih zemalja, među kojima i Velika Britanija i Ukrajina, nisu uključene u studiju, što ukazuje da bi bilans za stari kontinent mogao biti i teži.Prema ranijem izveštaju Agencije, obljavljenom u novembru prošle godine, najmanje 239.000 osoba svih uzrasta, umrlo je preuranjeno u 2020. godini u Evropi zbog zagađenja vazduha u zemljama članicama agencije (EU, Turska, Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn).Danas objavljena studija prva je koja se konkretno odnosi na osobe mlađe od 18 godina. Iako je proprocionalno broj dece i adolescenata pogođen ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Agencija za životnu sredinu: Od zagađenja vazduha godišnje prevremeno premine više od 1.200 dece u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2023

Zagađenje vazduha dovodi do više od 1.200 prevremenih smrti godišnje u Evropi kod mlađih od 18 godina i povećava rizik od hroničnih bolesti kasnije u životu, saopštila je danas Agencija EU za životnu sredinu (EEA).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.