Zašto vlada ne sme da padne

Izvor: Politika, 14.Feb.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto vlada ne sme da padne

Jovo Bakić: Vučić ne ruši vladu jer mu je interes da dobije datum za pregovore sa EU.- Ognjen Pribićević: Zapad vrši veliki pritisak na dominantu stranku u vlasti da se ne izlazi sad na izbore kako se ne bi zaustavio proces oko Kosova

„Opasnost” od vanrednih izbora, za sada je otklonjena. Pomisao da bi zbog „afere Šarić”, odnosno susreta premijera Ivice Dačića sa Šarićevim saradnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, vlada mogla da padne izazvala je pometnju u vladajućem bloku. Stvar je „presekao” lider Srpske napredne stranke i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić saopštivši odluku predsedništva svoje partije da su u ovom momentu „važniji interesi države i naroda, kao i to da se nastavi rad koji je započet”.

Ništa manje zabrinuti za sudbinu srpske vlade nisu bili ni neki zvaničnici EU. Tako je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, ograđujući se da ne želi da se meša u unutrašnja politička pitanja Srbije, ipak,konstatovao da bi vanredni izbori doveli do zastoja u dijalogu s Prištinomi odložili dodeljivanje datuma za početak pregovora s EU.On je procenio da je u najboljem interesu Srbije nastavak reformi i dijaloga sa Prištinom.

Da Vlada Srbije ne sme da padne smatra i Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke i specijalni izaslanik EU.

„Minimum do aprila ova vlada treba da bude posvećena napredovanju na evropskom putu i postizanju uslova za ostvarivanje tog napredovanja. Sklanjanje sa evropskog puta i posvećivanje unutrašnjoj politici smatrao bih velikom greškom”, poručio je Lajčak.

A kakav je stav SAD saznali smo od premijera još za vreme njegovog boravka u Vašingtonu. On je rekaoda SADpodržavaju dalje delovanje Vlade Srbije kako bi ostvarila svoje prioritete.

„Ti prioriteti su vezani za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, unapređenje dijaloga sa Prištinom i doprinos regionalnom miru i stabilnosti”, kazao je Dačić.

Sličnu poruku, po vlastitom priznanju, dobio je i Vučić u razgovorima sa ambasadorima zapadnih zemalja. Oni su, kako je otkrio, protiv izbora.

Da li ova vlada zaista opstaje zahvaljujući pritiscima Zapada?

U tome ima dosta istine, smatra Ognjen Pribićević, iz Instituta društvenih nauka.

„Zapad vrši veliki pritisak na dominantu stranku u vlasti da se ne izlazi sad na izbore kako se ne bi zaustavio proces oko Kosova jer ključne zemlje Zapada, Nemačka i SAD žele da se taj proces što pre završi”, objašnjava Pribićević.

S druge strane, sociolog Jovo Bakić ne smatra da su pritisci Zapada presudni, ali su značajni u Vučićevoj računici da ovog trenutka ne ruši vladu.

„Vučićev prvi interes je da dobije datum za pregovore, jer ako ga sada ne dobije, onda mora da se zbog nemačkih izbora čeka tek mart sledeće godine. On računa da bi taj gubitak od godinu dana bio preveliki, za investicije kojima se nada”, ocenjuje Bakić.

On smatra da je vrlo moguće da Vučić ide na to da Dačića potpuno „razbije” do početka predizborne kampanje (koja je na neki način počela, a trajaće čitavo leto). Dakle, on u ovom trenutku ne ide na izbore, kako ocenjuje Bakić, jer verovatno računa da će ti skandali oko Dačića trajati mesecima i ako se još završe podizanjem optužnice, onda će Dačić, koji je već sada ’politički mrtvac’, kao takav uvesti SPS u predizbornu kampanju. Pri tome, ako se objavi spisak svih koji su bili u kontaktu sa mafijašima, a izgleda da je taj spisak poduži, nije isključeno da će Vučić u predizbornu kampanju ući kao jedini koji nema putera na glavi.

Pribićević veruje Vučiću kada kaže da kao odgovorna stranka ne žele sada da taj proces oko Kosova zaustave izborima te da će možda zbog toga platiti cenu.

„To je vrlo ozbiljan rizik koji je SNS preuzeo na sebe. Videćemo koliko će se narod pokazati zahvalnim za jednu takvu odluku SNS-a. Dugoročno gledano baš SNS može da plati cenu svoje odluke.

Naši birači su pokazali da imaju kratko pamćenje i Vučić je u pravu kada je rekao da je veliko pitanje da li će više u budućnosti biti u tako dobroj poziciji kao sada”, kaže Pribićević.

Na pitanje da li će Vučiću kasnije štetiti odluka da ne ide na izbore, ali i to što je rekao da veruje da Dačić nije kriv i da će nadležni organi utvrditi istinu, Bakić smatra da on sebi ostavlja manevarski prostor. Vrlo je verovatno, kaže, da će, ako nastavi stvar da se ovako odvija, SNS na sledećim izborima totalno počisti svoje političke protivnike i samo je pitanje ko će od njih biti iznad cenzusa.

J. Cerovina, B. Mitrinović

objavljeno: 14.02.2013.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dimitrije Boarov: Vučićeva "tehnička vlada"

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Feb.2013, 08:00

Iako se posle prozivke srpskog premijera Ivice Dačića da je bio u kontaktu sa mafijom, navodno nije dogodilo ništa i nisu odmah raspisani vanredni parlamentarni izbori, a nije pronađena ni formula za neku ekspresnu prekompoziciju 'skupštinske većine' za neku novu vladu – sva je prilika da se...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.