Zapadni Balkan prioritet EU u narednim godinama

Izvor: RTS, 31.Jan.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapadni Balkan prioritet EU u narednim godinama"

Izvetilac Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Dimitris Dimitrijadis izjavio je da Zapadni Balkan mora biti jedan od prioriteta EU u narednim godinama da bi se osigurala politička stabilnost u regionu, ali i da zemlje Zapadnog Balkna moraju da imaju jasnu mapu pristupanja EU.
”Zemljama Zapadnog Balkana potrebna je jasna mapu puta za pristupanje EU”, glavna je poruka sa javne rasprave >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ekonomskoj i socijalnoj koheziji i evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koju je održao EESC u Briselu.

Predsednik studijske grupe EESC Lonut Sibijan je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je bugarsko predsedništvo Saveta EU izabralo Zapadni Balkan kao jedan od prioriteta i zatražio od tog tera da da mišljenje o ovoj temi.
Izvestilac Komiteta Andrej Zorko kaže da je region ”izuzetno složen” i da postoji potreba za većom regionalnom saradnjom i ozbiljnijim učešćem civilnog društva u procesu evropskih integracija.
"Zapadni Balkan mora biti jedan od prioriteta EU u narednim godinama kako bi se osigurala politička stabilnost u regionu", istakao je Dimitriadis, inače, nekadašnji predsednik EESC.
Tokom konferencije predstavnici organizacija civilnog društva, institucija EU, akademske zajednice i eksperti složili su se da će privredno približavanje Zapadnog Balkana EU biti dugoročan proces.
Ukazano je na visok nivo nezaposlenosti, nisku produktivnost i slabu konkurentnost zemlja regiona.
Učesnici su se složili da je u regionu već bilo različitih instrumenata i programa koji su se bavili nekim od ovih problema, ali da bi pružanje jasne evropske perspektive zemljama služilo kao katalizator za ubrzavanje reformi.
To bi takođe zaustavilo odliv mozgova tako što će mladim ljudima sa Zapadnog Balkana pružiti više mogućnosti za obrazovanje i rad i jasne izglede za svoju budućnost, rečeno je tokom rasprave.
"Potreba za efikasnijim obrazovnim sistemima" 
"Regionalna i globalna integracija, uključujući snažne veze sa evropskim vrednostima bila bi odskočna daska za evropske integracije", izjavila je Ekaterina Vostroknutova, vodeći ekonomista za istočnu Evropu i region Centralne Azije u Svetskoj banci.
Vilijam Bartlet, koordinator istraživačke mreže LSE o socijalnoj koheziji u jugoistočnoj Evropi naglasio je važnost bavljenja problemom neusaglašenosti između ponude na tržištu rada i realnih potreba privrede u regionu kroz poboljšanje efikasnosti obrazovnih sistema.
Svi učesnici naglasili su ključni značaj uključivanja socijalnih partnera i organizacija civilnog društva iz regiona u proces evropskih integracija.
Evropski ekonomski i socijalni komitet je savetodavno telo EU koje zastupa stavove i interese civilnog društva u Komisiji, Savetu i Evropskom parlamentu po pitanjima ekonomske i socijalne politike.
Komitet može samostalno da daje mišljenja i o drugim pitanjima koja smatra važnim.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.