Zapadni Balkan od 26. aprila lakše do zaštitne opreme iz Evropske unije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2020, 17:26

Zapadni Balkan od 26. aprila lakše do zaštitne opreme iz Evropske unije

Evropska unija odobrila je izvoz medicinske zaštitne opreme na Zapadni Balkan bez prethodne autorizacije zemalja članica. Ova odluka je danas objavljena u Službenom glasniku EU i primenjivaće se od 26. aprila.

Time je prihvaćen apel Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke iz pisma predsednika Marka Čadeža, upućenog 23. marta predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje Filu Hoganu i Oliveru Verheljiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Čadež je u pismu apelovao da se Zapadni Balkan izuzme iz procesa prethodne autorizacije i da se omogući lakši izvoz medicinske zaštitne opreme iz EU u region.

Sa istim predlogom Evropskoj uniji su se u aprilu obratili i ministri spoljnih poslova regiona.

Inicijativu su podržali i zatražili hitno donošenje odluke o izuzimanju regiona iz procesa prethodne autorizacije i članovi uticajnog odbora Odbora za spoljnu trgovinu i drugi poslanici Evropskog parlamenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.