Zamerili se? Hrvati dobili opomenu iz EU

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 10:05

Zamerili se? Hrvati dobili opomenu iz EU

Ulažemo izuzetne napore, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja nakon što je Hrvatska dobila obrazloženo mišljenje Evropske komisije.

Oni su dobili mišljenje o kršenju evropskog prava zbog nepoštovanja direktive o pomorskoj strategiji, pa joj preti tužba ako ne odgovori Komisiji u roku od dva meseca.

Hrvatska je 7. februara dobila obrazloženo mišljenje Evropske komisije (EK). Uz njega su ga dobile i Danska, Grčka i Malta, koje imaju dva meseca da odgovore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i preduzmu potrebne mere. U suprotnom, EK će podneti tužbu pred Sudom pravde EU.

Države članice su bile u obavezi da revidiraju i dopune svoje programe mera do 31. marta 2022. godine. U februaru prošle godine EK je poslala zvanična upozorenja nekim zemaljama članica da to učine, a neke od njih su to učinile, ali Hrvatska, Danska, Grčka i Malta nisu.

Okvirna direktiva o pomorskoj strategiji je sveobuhvatna politika za zaštitu morskog okruženja evropskih mora istovremeno omogućavajući održivo korišćenje morskih dobara i usluga.

Od država članica EU se zahteva da procene kvalitet morskog okruženja, utvrde odgovarajuće ekološke ciljeve i razviju odgovarajuće programe praćenja. Takođe, sprovesti mere za postizanje ključnog cilja direktive koji se odnosi na postizanje "dobrog ekološkog statusa" svih morskih voda.

"Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja ulaže izuzetne napore da u roku koji je Evropska komisija odredila u obrazloženom mišljenju izveštava Komisiju o ispunjenju obaveza iz okvirne direktive", rekli su Hini u tom ministarstvu.

Oni su kazali da Ministarstvo, u saradnji sa drugim nadležnim organima, intenzivno radi na okončanju svih propisanih procedura kako bi relevantni dokument usvojila Vlada u što kraćem roku, što je ključna formalna pretpostavka za završetak ovog postupka.

Ministarstvo kašnjenje, između ostalog, pravda i sveobuhvatnošću tema dokumenta, kao i širinom obaveza koje proizilaze iz direktive o kojima se mora voditi računa prilikom utvrđivanja i usaglašavanja mera. Takođe se navodi integralni karakter programa mera 2022 - 2027, kao i složenost postupka strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatskoj prijeti tužba EU

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2024

ZAGREB - Hrvatska je od Evropske komisije dobila obrazloženo mišljenje o povredama evropskog prava zbog neusklađivanja s direktivom o pomorskoj strategiji i, ako u roku od dva mjeseca ne odgovori Komisiji, prijeti joj tužba.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.