Zakonodavci EU pozivaju francusko ministarstvo spoljnih poslova da proglasi kineskog izaslanika personom non grata

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2023, 11:25

Zakonodavci EU pozivaju francusko ministarstvo spoljnih poslova da proglasi kineskog izaslanika personom non grata

 Grupa od 80 delegata Evropskog parlamenta poslala je pismo šefici francuske diplomatije Ketrin Koloni sa zahtevom da se kineski ambasador u Parizu Lu Šaje proglasi personom non grata zbog njegovih primedbi o statusu bivših sovjetskih republika.
„Ambasador Lu Šaje je javno izjavio da bivše republike Sovjetskog Saveza nemaju efektivni status u okviru međunarodnog prava“, navodi se u njihovom pismu objavljenom u Le Mondu u nedelju. „Pozivamo da se kineski izaslanik proglasi personom non grata zbog njegovog neprihvatljivog ponašanja“, zahtevali su poslanici. Prema njihovim rečima, primedbe kineskog ambasadora su „vređale istoriju, kulturu i integritet zemalja“. Francuski TV kanal LCI citirao je u petak na svojoj Tviter stranici intervju sa diplomatom koji je, komentarišući status Krima, rekao da „čak ni ove zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza nemaju efektivni status, kako mi kažemo, prema međunarodnom pravu jer postoji nema međunarodnog sporazuma koji bi konkretizovao njihov status kao suverene zemlje“. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kineski ambasador pozvan na razgovor u francuski MSP zbog izjave o Krimu: Kina kaže da je to njegov LIČNI STAV

Izvor: Blic, 24.Apr.2023

Kineski ambasador u Parizu Lu Šaje pozvan je danas u francusko Ministarstvo spoljnih poslova zbog svoje nedavne izjave o statusu Krima, javili su lokalni mediji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.