Žaklin Nastić: Crna Gora bi mogla da povuče priznanje ilegalne nezavisnosti KiM po ulasku u EU

Izvor: KMnovine.com, 12.Maj.2023, 02:15

Žaklin Nastić: Crna Gora bi mogla da povuče priznanje ilegalne ''nezavisnosti'' KiM po ulasku u EU

Žaklin Nastić: Crna Gora bi mogla da povuče priznanje ilegalne ''nezavisnosti'' KiM po ulasku u EU Poslanica Levice u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić kaže da ne veruje da bi Crna Gora mogla da povuče priznanje ilegalne nezavisnosti kosovskih separatista ali bi to možda mogla po prijemu u EU.


Nastić je u opširnom intervjuu za podgoričku Adria TV rekla da bi povlačenje priznanja >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << kosovske nezavisnosti Crnoj Gori stvorilo prepreke na putu ka EU.
"Moram da priznam da ne verujem da će Crna Gora povući svoje priznanje tzv. Kosova u predstojećoj budućnosti. Kao član NATO i kandidat za ulazak u EU sa velikom šansom da postane član EU, povlačenje priznanja stvorilo bi prepreke na tom putu. Ovo je nedavno potvrdio i novoizabrani predsednik (Jakov) Milatović. Povlačenje priznanja nakon ulaska u EU je moguće. Ipak, mnoge EU zemlje, uključujući Španiju, Grčku, Rumuniju, Kipar i Slovačku još uvek ne priznaju tzv. Kosovo. Što se tiče promene stava Crne Gore po ovom pitanju nakon ulaska u EU, samo mogu da nagađam", rekla je Nastić.
Na pitanje može li se dogoditi da Nemačka u budućnosti promeni stav po pitanju nezavisnosti kosovskih separatista i povuče priznanje, Nastić kaže da ne misli da će nemačka vlada promeniti svoj stav o tome u skorije vreme.











"Ne mislim da će nemačka vlada promeniti svoj stav o tzv. Kosovu u skorije vreme. Ipak, trenutna vlast, pod vođstvom ministarke spoljnih poslova, zelene Berbokove, prati tradiciju prošle crveno-zelene vlade pod Gerhardom Šrederom i ministrom spoljnih poslova Jožefom Fišerom, koji su podržali nelegalno bombardovanje Jugoslavije od strane NATO. Do ovoga dana, političari koji pripadaju zelenima, kroz SDP, HDU i SSD tvrde da je srpska strana počinila genocid na Kosovu i to bez ikakvih dokaza. Takođe, veoma je sramotno da sam, kako su mi kazali, ja bila prvi nemački političar koji je učestvovao na komemoraciji godišnjice NATO bombardovanja u Somboru prošle godine. Ovo naglašava koliko je malo verovatno da će sadašnja vlast promeniti svoj pravac kretanja", kaže Nastić.
Činjenica je, ističe, da je zapadnjačka zajednica vrednosti kreirala veštačku "državu" Kosovo koja je obeležena korupcijom, kriminalom, disfunkcionalnošću i emigracijom".
"Do današnjeg dana, oni nisu poslali vojnike kao deo Misije KFOR-a dok se istovremeno pridržavaju navodne sigurnosti države. Tokom moje skorašnje posete Kosovu, morala sam da budem u pratnji dvojice naoružanih policajaca. Ovo dosta govori o navodnoj bezbednosti na tzv. Kosovu", rekla je.
Ponosna je, kaže, što su bivša SDS Parlamentarna grupa i trenutna leva Parlamentarna grupa jednoglasno glasale i kao jedina grupa u nemačkom Saveznom veću protiv NATO napada na Jugoslaviju kao i protiv slanja oružanih snaga Nemačke na Kosovo i Metohiju.



Ističe da "kršenje međunarodnih zakona i isporuka oružja nikada nisu doprinele razrešenju konflikta, ni na Kosovu, ni u Jemenu, ni u Ukrajini".
Upitana kakavi su njeni stavovi o Otvorenom Balkanu, Nastić kaže da pozdravlja ukidanje graničnih kontrola, što je u skaldu sa slobodom kretanja i putovanja kao i jačanje kulturne i društvene saradnje među zemljama, ali je, dodaje, veoma sam skeptična po pitanju ideje o slobodnom kretanju robe, usluga i kapitala.




* * *
 

Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2023 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.