Zajednički put Srbije i BiH ka EU

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički put Srbije i BiH ka EU

Vlada Srbije posvećena je uspostavljanju tešnje regionalne saradnje, kako bi što efikasnije i potpunije ostvarila svoje nacionalne prioritete i istovremeno ispunila zahteve i standarde neophodne za proces pridruživanja regiona EU, ocenili srpski zvaničnici u razgovorima sa Zlatkom Lagumdžijom. I Srbija i BiH žele da postanu članice EU i na tom putu treba da se pomažemo, rekao ministar spoljnih poslova BiH.

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odvojeno je razgovarao o evrointergracijama, dijalogu o Kosovu i regionalnoj stabilnosti sa premijerom Ivicim Dačiće, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i svojim kolegom Ivanom Mrkićem. 

Zlatko Lagumdžija kritikovao je predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića zbog toga što je predsednica udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić izbačena iz sale UN u kojoj se održavala debata o radu medjunarodnih krivičnih sudova.

Po mišljenju šefa srpske diplomatije Ivana Mrkića, Jeremić "nije dao komandu koja je proizvela takvu posledicu".

Nastojanje Srbije da pitanje Kosova reši mirno i dijalogom doprinosi trajnoj stabilnosti u regionu, rečeno je na sastanku premijera Dačića i ministra Lagumdžije u Beogradu.

"Nastojanje Srbije da mirnim putem i dijalogom dođe do pravednog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji doprinosi građenju trajne stabilnosti u regionu", navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.

Dačić i Lagumdžija su ocenili da su dobri odnosi Srbije i BiH "jedan od stubova regionalne stabilnosti i saradnje".

U razgovoru je istaknuto da postoje dobri uslovi za unapređivanje ekonomske saradnje i mogućnost zajedničkog regionalnog nastupa na drugim tržištima.

Lagumdžija je razgovarao i sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem o saradnji i evrointegracijama dve zemlje.

"Vlada Srbije posvećena je uspostavljanju tešnje regionalne saradnje, kako bi što efikasnije i potpunije ostvarila svoje nacionalne prioritete i istovremeno ispunila zahteve i standarde neophodne za proces pridruživanja našeg regiona Evropskoj uniji", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da će "bliska saradnja ojačaće svaku zemlju i na taj način unaprediti čitav region, a uspeh na regionalnom nivou poboljšaće i perspektivu pojedinačnih zemalja".

Lagumdžija je rekao da "i Srbija i BiH žele da postanu članice EU, istakavši da je to "naš zajednički cilj i da na tom putu treba da se pomažemo". 

Ministri spoljnih poslova Srbije i BiH Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija smatraju da je put ka EU zajednički problem dve zemlje koje na tom putu treba da se utrkuju i pomažu. 

"I Srbija i Bosna i Hercegovina žele da postanu članice EU. U tom procesu ima malo zastajkivanja, a moj je osećaj da nismo mi uvek najodgovornija strana", rekao je Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lagumdžijom.

Mrkić je naveo da je sa Lagumdžijom razgovarao o sprovođenju Akcionog plana o evropskim integracijama na osnovu Memoranduma potpisanog 27. decembra prošle godine tokom njegove posete Sarajevu. Srpski ministar je istakao da će o toj temi biti još sastanaka.

"Srbija i BiH jedna drugoj žele što brži put ka EU", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da dve zemlje treba da se okrenu sebi a zatim jedna drugoj "tako što će se trkati ka Briselu".

Mrkić je na to poručio da Srbija i BiH u procesu evrointegracija treba ne samo da se trkaju, već i da se ispomažu.

Ministar BiH istakao je da proces pomirenja i kažnjavanja ratnih zločina još nije okončan i da je potrebno izvesti "zločince sa imenom i prezimenom" pred sud pravde i kroz to otvoriti proces pomirenja.

Lagumdžija je dodao da postoje "krupni" problemi, medijski interesantni, koji stvaraju atmosferu u kojoj se ne može posvetiti rešavanju stvarnih problema, među kojima su, pored pitanja ratnih zločina, i uređenje granice, borba protiv sistemske korupcije i implementacija već potpisanih sporazuma.

Podsetivši da je u januaru potpisan protokol o saradnji tužilaštava u oblasti ratnih zločina, Lagumdžija je istakao da se mora obezbediti funkcionisanje tog protokola. Dodao je da i dalje postoje državljani BiH koji su u pritvorima u Srbiji pod optužbom da su počinili ratne zločine u BiH, što je, kako je rekao, mimo tog protokola.

Lagumdžija je izrazio nadu da će neki od tih problema biti rešeni do kraja godine i da će se do tada održati sednica vlada dve države.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.