Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope ušao u proceduru

Izvor: Beta, 24.Apr.2023, 18:18

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope ušao u proceduru

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je danas na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije.U odluci, objavljenoj na sajtu Saveta Evrope, Komitet ministara se poziva na Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije od 27. februara i njegov Implementacioni aneks od 18. marta, o kojima su lideri dve strane postigli saglasnost u dijalogu uz posredstvo EU.Za odluku Komiteta ministara bila je potrebna dvotrećinska većina.Parlamentarna skupština SE sutra u Strazburu počinje redovno prolećno zasedanje.Priština je 12. maja prošle godine podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope.Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Saveta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces uskladjivanja sa standardima Saveta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.Ukoliko podnosilac zahteva za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.Savet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasledja, a Kosovo je do sada uspelo da postane punopravna članica u nekim telima Saveta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koje zemlje su bile protiv članstva Kosova u Savetu Evrope?

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2023

Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je na vanrednoj sednici da zahtev Kosova za prijem u tu panevropsku organizaciju prosledi Parlamentarnoj skupštini na konsultacije. Predsednik Srbije ponavlja - Kosovo od Srbije neće dobiti podršku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Stano: Sporazum i dalje na snazi, Savet Evrope odvojena organizacija od EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2023, 14:36

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da je EU svesna jučerašnjeg glasanja Srbije na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope povodom zahteva tzv. Kosova za prijem u tu organizaciju, ali da se EU fokusira na ono što se tiče dijaloga između Beograda i Prištine u kome oni posreduju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.