Zaev u Briselu zatražio početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom bez odlaganja

Izvor: Beta, 18.Maj.2021, 22:38

Zaev u Briselu zatražio početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom bez odlaganja

 Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras u Briselu da očekuje da EU ispuni obećano i da sa njegovom zemljom započne pristupne pregovore u prvoj polovini ove godine.On je neposredno pred sastanak sa potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom, rekao da dolazi u Brisel sa porukama koje lideri institucija EU dobro znaju, razumeju i odobravaju.Zaev je istakao da je Severna Makedonija mnogo uradila i da je sada vreme da EU isporuči obećano i to bez odlaganja."Republika Severna Makedonija je završila sve svoje obaveze koje proizlaze iz liste kriterijuma za početak završnog pregovaračkog procesa za pristupanje u članstvo EU. To je Evropska komisija prepoznala u njenim izveštajima za napredak Evropskom savetu i liderima zemalja članica veoma jasno stavila do znanja da (naša) zemlja ima bezuslovnu preporuku za početak pregovora", rekao je Zaev.Premijer Severne Makedonije je precizirao da očekuje odluku za prihvatanje Pregovaračkog okvira, održavanje prve medjuvladine konferencije sa EU i da početak pregovora bude ozvaničen još za vreme portugalskog predsedavanja Unijom."Predstavnici EU znaju i razumeju da naš makedonski identitet i makedonski jezik nisu i ne mogu nikad biti (tema) za pregovore. Znaju i razumeju da to nikada nije bilo, niti treba da bude na evropskom stolu za pregovore o članstvu Severne ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Zaev: Pokazali smo više evropskih vrednosti i manira od EU

Izvor: Danas, 19.Maj.2021, 11:34

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da frustracije oko blokiranih pregovora sa EU i kolaps sa isporukom vakcina daju prostor Rusiji i Kini na Balkanu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.