Zaev: Pokazali smo više evropskih vrednosti i manira od EU 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da frustracije oko blokiranih pregovora sa EU i kolaps sa isporukom vakcina daju prostor Rusiji i Kini na Balkanu.

Kako su preneli makedonski mediji, Zaev je upozorio EU da će njena reputacija „dobiti udarac na Balkanu i izgubiti mesto pred rivalskim silama ako uskoro ne započne pregovore za članstvo sa Severnom Makedonijom i Albanijom“.

„Ukoliko put regiona u EU uspori to će otvoriti više prostora za druge sile, posebno za Rusiju i Kinu. Ako EU ne ispunjava svoja obećanja u ovom regionu to će biti manji podsticaj za Kosovo i Srbiju da nađu rešenje u razgovorima koje sponzoriše EU i učiniće da bude manje verovatno da BiH sprovede potrebne reforme“, rekao je premijer Severne Makedonije.

U intervjuu za briselski magazin „Politiko“ koji je napravljen tokom prošlonedeljne posete Atini Zaev je odbacio ideju komesara EU za proširenje Olivera Varheija za razdvajanje početka pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije.

„Jasna je poruka protiv razdvajanja i nadam se da će Bugarska biti razumna“, rekao je on i problem sa Sofijom opisao kao „nesuštinski“, izražavajući optimizam da može da se nađe rešenje spora.

Premijer Severne Makedonije je istakao da se nada i pmoći zapadnih sila, uključujući američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ukoliko ne bude napretka, ocenio je Zaev, proces proširenja će biti zamrznut najmanje još godinu i po zbog izbora u Bugarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

„Toliko mnogo žrtava i posle toga EU da ne isporuči (obećano). To je problem. Pokazali smo više evropskih vrednosti i manira od EU“, rekao je Zaev, ali je i pored svih neuspeha u polslednje vreme optimista da EU može da povrati poverene brzim otvaranjem pregovora za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari