Zabrana ulaska u zemlju: Rusija spušta rampu

Izvor: B92, 24.Jun.2023, 11:10

Zabrana ulaska u zemlju: Rusija spušta rampu

Rusija je proširila svoje ograničenje putovanja za evropske građane kao odgovor na najnoviji paket sankcija Evropske unije, koji je stupio na snagu.

Popis predstavnika institucija EU i pojedinih zemalja članica kojima je zabranjen ulazak u zemlju je "značajno proširen", objavilo je ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Nova ograničenja odnose se na bezbednosne zvaničnike, biznismene i članove Evropskog parlamenta, ali imena nisu saopštena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
EU donela 11. paket sankcija

Jedanaesti paket sankcija EU od početka rata Rusije protiv Ukrajine pre 16 meseci fokusiran je na zaobilaženje trgovinskih ograničenja i uključuje manje kineskih kompanija nego što je prvobitno planirano.

Najnoviji paket sankcija EU zabranjuje tranzit kroz Rusiju robe i tehnologije koje bi mogla da koristi ruska vojska ili da pomogne njenom sektoru odbrane i bezbednosti.

Uvode se ograničenja prodaje osetljive robe i tehnologije dvostruke namene zemljama koje bi mogle da je prodaju Rusiji, a proširuje se i lista zabranjene robe koja bi mogla da služi ruskom vojnom i odbrambenom sektoru.

Paketom se produžava suspenzija dozvola za emitovanje u Evropskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU na popis dodala 71 osobu i 33 kompanije i organizacije

EU je još ranije uvela zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup evropskim lukama za brodove za koje se osnovano sumnja da su umešani u transfer ruske nafte sa broda na brod kako bi zaobišli zabranu.

Na sankcionisanu listu dodato je 71 fizičko i 33 pravna lica. Tim licima i pravnim licima zamrznuta je imovina u EU, između ostalog, i zbog toga što su učestvovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske dece u Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.