Veliki dan za našu zemlju! Srbija postala punopravna članica CERN!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki dan za našu zemlju! Srbija postala punopravna članica CERN!

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije

Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, odlučeno je juče u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije.

.

Srbija je postala stalna članica, a da ni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve članice EU nisu pristupile CERNU. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.

At its 191st Session, the CERN Council unanimously decided to admit Serbia as the 23rd CERN Member State.

Serbia's Membership will become effective upon completion of the related accession and notification procedures.https://t.co/0PyGORSD2R pic.twitter.com/BuSmVbr2R3

— CERNpress (@CERNpress) December 14, 2018

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u. Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije.

Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama.

Stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke.

Od 1. januara 2019. godine, počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede. Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu.

Uz zapošljavanje najboljih doktoranada pri fakultetima i naučnim institutima u Srbiji (hiljadu mladih naučnika potpisalo je ugovore o radu u julu, a prošlog meseca objavljen je poziv za novih sto), Vlada Srbije sistemski podržava nauku i stvara uslove koji će omogućiti našim mladim naučnicima da ostanu u zemlji. Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što je prioritetni cilj Vlade Srbije jer predstavlja razvojnu šansu Srbije za 21. vek.

Članstvo u jednoj od najpriznatijih naučnih organizacija u svetu, rezultat je kontinuiranih napora Vlade Srbije za razvoj nauke i modernizaciju obrazovanja u Srbiji, koje je predsednica Vlade postavila kao svoje prioritete na početku mandata.

Brnabić je u septembru posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme koje Vlada sprovodi u oblasti nauke i obrazovanja.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Narodna skupština Srbije i UNESKO, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće upriličen

svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

BONUS VIDEO: Ovo je rusko oružje od kojeg strepi i Amerika!

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.