Srbija primljena u CERN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija primljena u CERN

Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), odlučeno je u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta te organizacije, saopštila je danas Vlada Srbije.

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica Evropske unije (EU), a punopravna je članica prestižne naučne organizacije.

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN, navodi se u saopštenju.

Uz podizanje kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije.

Istraživači iz Srbije ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije, ističe Vlada.

Takođe, dodaje, srpska privreda ima značajnu korist od članstva, pošto će kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama.

Od 1. januara 2019. u Srbiji počinje da radi Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede, a država je opredelila 100 miliona evra za inovativnu infrastrukturu.

Uz zapošljavanje najboljih doktoranada pri fakultetima i naučnim institutima u Srbiji (1.000 mladih naučnika potpisalo je ugovore o radu u julu, a prošlog meseca objavljen je poziv za novih 100), Vlada Srbije sistemski podržava nauku i stvara uslove koji će omogućiti mladim naučnicima da ostanu u zemlji.

Kako se navodi u saopštenju, članstvo u jednoj od najpriznatijih naučnih organizacija u svetu, rezultat je napora Vlade za razvoj nauke i modernizaciju obrazovanja u Srbiji, koje je predsednica Vlade Ana Brnabić postavila kao svoje prioritete na početku mandata.

Podseća se da je Brnabić u septembru posetila sedište CERN u Ženevi i predstavila reforme koje Vlada sprovodi u oblasti nauke i obrazovanja.

Članstvo Srbije u CERN biće formalno potvrđeno pošto Skupština Srbije i UNESKO ratifikuju ovu rezoluciju.

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija postala stalna članica CERN-a

Izvor: Radio 021, 14.Dec.2018

Srbija je postala stalna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN...To je odlučeno jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije u Ženevi...Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije u EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.