ZAEV POBRKAO LONČIĆE?! Premijer Makedonije bi na primeru PRESPANSKOG SPORAZUMA rešio pitanje KOSOVA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Dec.2018, 07:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAEV POBRKAO LONČIĆE?! Premijer Makedonije bi na primeru PRESPANSKOG SPORAZUMA rešio pitanje KOSOVA!

Prespanski proces može biti primer za razrešavanje spora između Beograda i Prištine, poručio je danas u Briselu makedonski premijer Zoran Zaev nakon radnog ručka sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federikom Mogerini i liderima Zapadnog Balkana. 

Tokom susreta bilo je reči o aktuelnim dešavanjima u Makedoniji vezano za ustavne izmene, zakon o amnestiji, proces pomirenja, ali o regionalnim pitanjima, među kojima i pitanje Beograda i Prištine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ubeđeni smo da možemo da pomognemo u celom procesu iskustvom koje imamo iz Prespanskog procesa, jer to može da bude iskustvo i za ovo problematično pitanje na Balkanu - rekao je Zaev.

Zaev je rekao da je na ručku sa liderima Zapadnog Balkana izražena zajednička saglasnost za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu regionalne stabilnosti i da jedne drugima mogu da pomognu u tim procesima.

Stronger together! #Europe is not complete without the integration of the #WesternBalkans! #EUperspective triggers reforms to the benefit of citizens. #EUIntegration of #WB is an investment in security, stability and prosperity of the #EU and the whole region! pic.twitter.com/Gz3L1bN7pb

— Johannes Hahn (@JHahnEU) December 19, 2018

U razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom Zaev je dobio garancije da će sa nastavkom procesa u Makedoniji, kao i nastavkom reformi, Makedonija u junu dobiti datum za pregovore na Evropskom savetu.

Zaev je sa Federikom Mogerini detaljno razgovarao o svim događajima u Makedoniji, uključujući i zakon o amnestiji.

Evropska komisija, dodaje on, detaljno je informisana o toku procesa pomirenja i snažno podržava taj proces.

Podsetimo, Prespanski sporazum je međunarodni sporazum koji su potpisali ministri diplomatije Republike Makedonije Nikola Dimitrov i Republike Grčke Nikos Kocijas 17. juna 2018. godine u grčkom selu Nivici na obali Prespanskog jezera.

Prespanski sporazum predstavlja rešenje za spor oko imena Makedonije i osnova za uspostavljanje strateške saradnje između Grčke i buduće Sjverne Makedonije. Prema sporazumu Republika Makedonija je postala Republika Severna Makedonije, odnosno neformalno Severna Makedonija, a Grčka bi priznala državljanstvo kao makedonsko/državljanin Republike Severne Makedonija i saglasila bi se sa tim da službeni jezik države makedonski jezik.

BONUS VIDEO: Ovako je izgledao kolaps u Beogradu zbog zatvaranja Takovske ulice
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Haradinaj: EU je zatvarala oči pred ponašanjem Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Dec.2018

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je danas u pismu koje je uputio visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu Sesiliji Malmstrom ocenio da je Evropska unija "zatvarala oči pred ponašanjem Srbije"...Haradinaj je troje visokih zvaničnika...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.