WWF: Dunav jedno od poslednjih utočišta jesetre u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2017, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WWF: Dunav jedno od poslednjih utočišta jesetre u svetu

U Prahovu će danas biti obeležen Dan Dunava, a tim povodom Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), saopštio je da je Dunav jedno od poslednjih utočišta jesetre, vrste riba, u svetu.

Kako se navodi, jestre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak.

U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane "Đerdap2" i u severo-zapadnom delu Crnog mora.

„Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali su najvažniji - izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom - vezani sa nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba.

"Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a", izjavila je izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu "Život za dunavske jesetre" kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba.

U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.

WWF u okviru proslave Dana Dunava, u Prahovu u OS S "Pavelić Veljko", učenicima i svim zainteresovanima predstaviće projekat „Život za dunavske jesetre" i prikazati filmove "Spasavanje gospodara Dunava" i "Tajanstveni džinovi Dunava". Najmlađi posetioci imaju priliku da zajedno igraju igricu "Spasi jesetru" i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR - International Commssion for the Protection of the Danube River) pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, obeležava u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Inače, WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro pet miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.