Vulin o slučaju Račak: EU treba da se uzdrži od ishitrenih izjava

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin o slučaju Račak: EU treba da se uzdrži od ishitrenih izjava

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je Evropsku uniju da se uzdrži od "ishitrenih i zapaljivih" izjava po pitanju slučaja Račak.
"Kao organizacija koja nije nadležna za donošenje pravnih ocena i istorijskih zaključaka, EU bi mnogo pomogla pomirenju i miru u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regionu ako bi se njeni organi i funkcioneri uzdržali od iznošenja stavova u javnosti koji mogu biti zapaljivi", rekao je Aleksandar Vulin povodom sinoćnjeg saopštenja Kacelarije EU u Prištini.
"Vlasti EU trebalo bi da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onakva kakva jeste, uz poštovanje žrtava", rekao je ministar Vulin.
Iz EU su u petak uveče za prištinsku Gazetu ekspres naveli, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Vilijem Voker falsifikovao činjenice o onome što se dogodilo u Račku, tokom sukoba, da "nema prostora da se negiraju ili relativizuju događaji koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999." 
Ministar odbrane izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić udaljio kosovske Albance od nezavisnosti onoliko koliko ih je Vuk Jeremić približio samostalnosti.
"Šiptari znaju da su ih pregovori sa Vučićem udaljili od nezavisnosti isto koliko ih je Jeremić približio samostalnosti. Zato im je jedini zahtev da Srbe predstavlja neko ko neće predstavljati Srbiju već samo sebe", rekao je Vulin povodom izjave Aljbina Kurtija da neće predsednika Vučića za pregovaračkim stolom.
Ministar odbrane je ocenio da "kao što Đilas i Obradović hoće vlast bez izbora, tako i Kurti hoće pregovarača koji ne predstavlja Srbe".
"Vučić je jedini koji može da govori ne samo u ime Srbije već i u ime svih Srba i to Kurti zna, zato od njega i beži", izjavio je ministar Vulin.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VULIN O SLUČAJU RAČAK: EU da se uzdrži od zapaljivih izjava!

Izvor: Kurir, 08.Dec.2019, 07:12

Vlasti Evropske unije bi trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.