VULIN O SLUČAJU RAČAK: EU da se uzdrži od zapaljivih izjava!
Poruka... Aleksandar Vulin, Foto: Beta

Direktno

VULIN O SLUČAJU RAČAK: EU da se uzdrži od zapaljivih izjava!

Politika -

Vlasti Evropske unije bi trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način

Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozvao je EU da se uzdrži od „ishitrenih i zapaljivih“ izjava po pitanju slučaja „Račak“. - Kao organizacija koja nije nadležna za donošenje pravnih ocena i istorijskih zaključaka, EU bi mnogo pomogla pomirenju i miru u regionu ako bi se njeni organi i funkcioneri uzdržali od iznošenja stavova u javnosti koji mogu biti zapaljivi - rekao je Vulin povodom saopštenja Kancelarije EU u Prištini.

Kako je naglasio, vlasti EU bi trebalo da rade na tome da se prošlost oceni na pošten način i onakva kakva jeste, uz poštovanje žrtava.

Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Vilijem Voker falsifikovao činjenice o Račku, iz EU su poručili da „nema prostora da se negiraju ili relativizuju događaji koji su se dogodili u Račku na Kosovu u januaru 1999.“

Danica Marinković, koja je kao istražni sudija prva obavila uviđaj posle sukoba u Račku u zimu 1999. godine, kaže da se u Račku nije dogodio genocid. - Prvo moram da kažem da nije tačno da se u Račku desio masakr, nije tačno da je bio genocid, nije tačno da je bio zločin, kao što je elita kriminalaca i terorista iz Prištine plasirala u vestima - kazala je ona.

Kurir.rs/ Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track