Vulin: U EU ulazimo samo sa Kosovom

Izvor: B92, 30.Sep.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: U EU ulazimo samo sa Kosovom

Beograd -- KiM je samo jedna od tačaka na putu ka EU, ali ne teža nego borba protiv korupcije ili loše sprovedena reforma pravosuđa, rekao je Aleksandar Vulin.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin kaže da će platforma za tu pokrajinu javnosti biti predstavljena u najskorije vreme,

"Nije pošteno prebacivati teret evropskih integracija na Srbe sa Kosova, praviti od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njih nekakv teret Srbiji i ljude koji stoje na putu naše budućnosti i napretka. U EU ćemo ući ili zajedno, ili nećemo ulaziti", rekao je Vulin Tanjugu.

On smatra da nije korektno što se često u javnosti pominje kako je Kosovo brana i prepreka na putu zemlje ka EU.

Vulin očekuje da će platforma o Kosovu i Metohiji u najskorije vreme biti predstavljena javnosti.

"Osnovne stvari su postavljene govorom predsednika Srbije Tomislava Nikolića na Generalnoj skupštini UN i onoga što je rekao (visokoj predstavnici EU Ketrin) Eštonovoj, a iz toga će proizaći konkretni predlozi i ideje", rekao je Vulin.

On je napomenuo da će u radu na tim idejama učestvovati državno rukovodstvo, ali i da će sugestije dati i Srbi sa prostora Kosova i institucije koje se bave južnom pokrajinom, nakon čega će one biti prezentovane javnosti.

Direktor Kancelarije za Kosovo ponovio je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da pregovori nisu jednostrana svar i da njihov početak ne zavisi samo od Srbije.

Predsednik Nikolić je u Njujorku, između ostalog, rekao da krajnji rezultat predstojećeg dijaloga na najvišem nivu sa Prištinom ne može biti implicitno prihvatanje situacije na terenu i odbacio mogućnost da polazna osnova dijaloga biti sporazum o dobrosusedskim odosima sa Kosovom.

"Gospođa Ešton zna da u meni nema sagovornika za dobre odnose sa Kosovom kao državom. Ona ima u meni sagovornika za dobar život na Kosovu, za mir i bezbednost, za investicije, ali ne za to da jednog dana budemo dobri susedi i mislim da to građani Srbije dobro znaju i da su me zbog toga birali", rekao je Nikolić u izjavi za RTS.

"Srbija neće biti bogata dok vladaju bogatiji od nje"

Vulin poručio je da Srbija neće biti slobodna dok su na slobodi oni koji su je opljačkali i naglasio da veruje da će se aktuelna vlada obračunati sa kriminalom i korupcijom.

"Srbija neće biti slobodna dok god su na slobodi oni koji su je opljačkali i privatizovali. Srbija neće biti bogata dok vladaju oni koji su bogatiji od nje i sada smo počeli to da menjamo i sada se najzad ostvarila mogućnost da saznamo gde su koreni svih tih velikih bogatstava i da se krene u obračun sa korupcijom i kriminalom", poručio je Vulin.

On je, obraćajući se novoformiranom opštinskom odboru stranke na beogradskoj opštini Vračar, upitao "zar je trebalo 12 godina da prođe da se donese zakon o javnim nabavkama, da se sazna kako su se kupovale novine i otimali banke i fabrike".

Vulin je rekao i da je razlog ulaska te stranke u vladajuću koaliciju upravo to što Pokret socijalista veruje da će se aktuelna vlast i potpredsednik vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala Aleksandar Vučić izboriti sa korupcijom, kriminalom i onima koji su opljačkali zemlju.

Budući da je formiranje opstinskog odbora održano u Krunskoj ulici, u kojoj je ujedno i sedište Demokratske stranke, Vulin je članove stranke pozvao "da to bude jedina sličnost sa onima koji su vladali iz Krunske ulice".

Isticući da Srbija ne može da postoji i korača bez levice, Vulin je rekao da je malo ko pre četiri godine verovao u reviziju privatizacije i borbu protiv korupcije, a danas je to opšteprihvaćena stvar, "čemu ne mogu da se suprostave čak ni oni koji su privtizaciju vodili".

Navodeći da profit i bogastvo nisu jedini razlog i suština postojanja, Vulin, koji je i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rekao je da srpske banke na Kosovu i Metohiji ne priznaju hipoteku na imovinu u toj pokrajini prilikom podizanja kredita, jer za njih ta imovina nije validna, jer nije bezbedna.

On je upitao: "Kako je onda bezbedno imati filijalu i uzimati profit odatle, a nije bezbedno da se prizna da nečija kuća vredi koliko vredi" i dodao da je to "filozozija profita" protiv koje se Pokret socijalista bori.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.