Vučić u Skupštini o Kosovu: Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt

Izvor: VOA, 22.Jun.2021, 13:21

Vučić u Skupštini o Kosovu: Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da su predstavnici Prištine na poslednjem sastanku u Briselu pred zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom u više navrata nedvosmisleno ponovili da ih ne interesuje šta je neka prethodna kosovska vlast potpisala i prihvatila, uključujući i Briselski i Vašingtonski sporazum. U tom trenutku shvatite da više ne razgovarate ni o čemu, rekao je Vučić na sedici Skupštine Srbije na kojoj podnosi izveštaj o toku pregovora sa Kosovom, i poručio da je pozicija Srbije da je dijalog jedini mogući način rešavanja problema. Vučić je ocenio da je suština svega da su političari u Prištini toliko daleko od realnosti, kao i neki u Beogradu, koji se, kad govore o Kosovu, kafanski busaju u prsa svakog dana, "a kad bi im rekli da žive sedam dana u Kačaniku, niko ne bi prihvatio", preneo je FoNet. Velike sile neće menjati stav Vučić je ocenio da Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt jer zapadne sile neće promeniti svoj stav u odnosu na taj problem. "Ima onih koji tvrde da, kako vreme prolazi, mi smo sve jači a oni sve slabiji. Ekonomski da, ali politički je pitanje. Jer zapadne sile svoj stav o Kosovu i Metohiji neće promeniti. Šta god da se dogodi, oni će se zalagati za nezavisno Kosovo i secesiju od Srbije po svaku cenu", rekao je Vučić poslanicima, prenosi Beta. Zamrznuti konflikt ne odgovara ni Srbima koji i dalje žive u enklavama na Kosovu, jer je njihov način života neuporedivo teži od onoga koji vode ljudi u centralnoj Srbiji, ocenio je on. "I oni žele da pregovori postoje, da bismo mogli da bilo kada u budućnosti dodjemo do kompromisnog rešenja. Jer ako ne dodjemo, neko će taj konflikt da odmrzne. A ako se to desi, nije samo pitanje ko ima više oružja i ko je snažniji, već ko ima pravo da nečiju decu vraća u mrtvačkim sanducima", rekao je on. Vučić je rekao da zadatak nije lak i da "nije vreme za prevelika očekivanja koja nisu u skladu sa realnošću", te da greše oni koji misle da će kupovinom vremena rešiti taj problem.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: U Prištini na vlasti opasni ljudi. ...

Izvor: Beta, 22.Jun.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dijalog jedini mogući okvir u kojem mogu da se rešavaju sporna pitanja sa Prištinom, ali da nju, kako je ocenio, predstavljaju "opasni, neodgovorni ljudi, koji mogu da ugroze mir u regionu".To se, rekao je Vučić, videlo na nedavnom sastanku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.