Vučić sa Mogerini: Očekujemo otvaranje poglavlja 14. decembra

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Mogerini: Očekujemo otvaranje poglavlja 14. decembra

Zvaničnici Srbije imaju velika očekivanja od međuvladine konferencije 14. decembra u Briselu, kada se očekuje odluka o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, ali i od onoga što predstoji u budućnosti u odnosu Srbije i Evropske unije - izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini na marginama dvodnevnog Ministarskog saveta OEBS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Premijer Vučić je na svom tviter nalogu izrazio zahvalnost jer je EU posvećena napretku Srbije i regiona i dodao da očekuje otvaranje poglavlja 14. decembra.

Vučić o briselskim procedurama: A oni koji nisu u stanju da to razumeju, makar to ponekad bio i ja, ili će da nauče ili će da se menjaju.

Vučić je, posle sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, istakao da je u razgovoru, osim o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja, bilo reči i o načinu kako da se izađe iz, kako je rekao, “ne ćorsokaka, već promena u dijalogu” sa Prištinom.

On je, kako je rekao, u ime Srbije poručio da Beograd želi nastavak dijaloga jer postoji još mnogo stvari i konkretnih problema koji utiču na život i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, koji treba da se reše.

- Naročito smo zainteresovani za veću slobodu kretanja, želeli bismo da avioni naše najuspešnije regionalne avio kompanije "Er Srbija" sleću na prištinski aerodrom, zainteresovani smo za brži prelazak administrativne linije, za rešavanje brojnih problema, jer će to značiti ekonomski napredak naše zemlje i bolji život svih naših građana - rekao je Vučić.

Захвални смо јер сте посвећени напретку Србије и региона. Очекујемо отварање поглавља 14. децембра. Са Ф. Могерини pic.twitter.com/6iyFs1IMYT

Premijer Srbije dodao je i da je bilo reči o regionalnoj stabilnosti i ponovio da, uprkos brojnim reformama kroz koje je naša država prošla, ima bojazan da sve to može da bude ugroženo zbog situacije u regionu, ali i odustajanja od turskog gasnog toka.

Vučić: Ekonomksi rast dinamičan, ali nas plaši destabilizacija regiona

- Nemamo strah da će Srbija imati dinamičan ekonomski rast, koji očekujemo da bude dva odsto u 2016. i tri odsto u 2017. godini, što će nas uvesti u red zemalja koje su bolje kotirane i od samih članica EU. Ali veliki strah imamo, što može da uništi naše nade, a to je destabilizacija regiona” - rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je za Srbiju važno da usklađuje svoje procedure i pravila sa briselskim procedurama jer to donosi korist našoj zemlji.

- A oni koji nisu u stanju da to razumeju, makar to ponekad bio i ja, ili će da nauče ili će da se menjaju - rekao je Vučić.

On je dodao da je obaveza Srbije da uskladi i uradi u narednom periodu ono za šta iz Brisela bude rečeno da nije dobro, ali da će predstavnici Srbije otvoreno reći ukoliko sa nečim nisu saglasni.

- Ono što se ne slažemo otvoreno ćemo im reći u lice, nećemo kriti, ali sugurno je da je moguće da sam ja taj koji neke stvari ne vidim dobro. Teško je da ljudi iz EU, koji su mnogo pametniji od mene, ne vide dobro neke stvari - zaključio je Vučić i zahvalio Mogerini na velikoj podršci koju je davala Srbiji i regionu na evropskom putu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.