Beograd domaćin svetskim liderima

Izvor: RTS, 03.Dec.2015, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd domaćin svetskim liderima

U Beogradu se danas i sutra održava Ministarski sastanak OEBS-a, a glavni grad Srbije je ddomaćin za više od 40 ministara spoljnih poslova, među njima i šefova diplomatije SAD, Rusije i EU - Džona Kerija, Sergeja Lavrova i Federiku Mogerini, generalnog sekretara Saveta Evrope Tjoborna Jaglanda.
07.45 - Delegacije polako pristižu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Arenu. Ministri i šefovi delegacija stižu oko 9 časova, kada će se rukovati sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.
Skup u Beogradu pada u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završšnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije tom organizacijom.

Najviše svetske diplomate su u Beograd stigle uoči Ministarskog saveta OEBS-a. Juče su došli američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, ministri Slovačke i Austrije...
Keri je doputovao u glavni grad Srbije nakon što je u Parizu zajedno sa predsednikom SAD učestvovao na samitu o klimi, te posle učešća na ministarskom sastanku NATO-a u Briselu i posete Prištini. 
Američki državni sekretar izrazio je apsolutnu podšrku Srbiji na njenom evropskom putu i čestitao premijeru Aleksandru Vučiću na načinu na koji vodi Srbiju ka tom cilju.
Malo posle američkog državnog sekretara, u Beograd je doputovao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koga je dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
Podsetio je da su zemlje članice OEBS-a bombradovale tadašnju Jugoslaviju - takođe članicu, i to naziva vandalskim činom. 
"To što su se zemlje članice OEBS-a okupile u Srbiji uliva nadu da se možemo vratiti temeljnim principima Helsinškog akta i da se tako nešto neće ponoviti", rekao je Lavrov.  
Dačić je izrazio nadu da je Srbija uspela da ispuni zadatke tokom predsedavanja OEBS-u u godini koja nije bila laka, a koju je obeležio niz konflikata, od kojih su neki bili zamrznuti, a da su se pojavili i novi izazovi poput migrantske krize i niza terorističkih akata. 

U Beogradu je i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, koji se po dolasku sastao sa premijerom Vučićem.
Vučić i Lajčak su ocenili da su politički odnosi dve zemlje veoma dobri, ali da postoji interes za produbljivanje svih vidova bilateralne saradnje, posebno ekonomske.
U Beograd je stigao i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc. Kurc je, uoči Ministarskog saveta, rekao da se Srbija tokom jednogodišnjeg predsedavanja toj organizaciji dokazala na međunarodnoj diplomatskoj sceni i da je ispunila sva očekivanja.
Beograd je domaćin Ministarskog saveta OEBS-a, 40 godina posle osnivanja te organizacije, tada pod nazivom KEBS. Ovo je drugi put da je Beograd domaćin takvog skupa, pošto je 1977. ugostio više od 30 delegacija.
Očekuje se da će konferenciji, koja će označiti krunu predsedavanja Srbije toj organizaciji, prisustvovati gotovo 1.500 predstavnika 57 država članica i 11 država partnera, uključujući više od 40 šefova diplomatija.
U "Kombank areni" akreditovano je oko 1.700 ljudi, a njima na usluzi je oko 2.000 ljudi iz organizacije.
Skup obezbeđuje 7.000 policajaca. Saobraćaj u okolini Arene će se periodično zaustavljati, dok gradski prevoz neće menjati trasu.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd centar diplomatije

Izvor: Studio B, 03.Dec.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u uvodnom obraćanju na 22. Ministarskom savetu OEBS-a da Srbija ostavlja prošlost za sobom, gde joj je i mesto i gleda u budućnost..."Imamo istoriju koja nas je više učila ratu, nego miru i više ubijanju, nego življenju. Dosta nam je toga. Srbija uči...

Nastavak na Studio B...

Počinje samit OEBS: Šefovi 40 zemalja u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Dec.2015

BEOGRAD - Dvodnevni ministarski samit OEBS-a, koji danas počinje u Beogradu, okupiće šefove diplomatija više od 40 zemalja, među kojima SAD, Rusije i EU, te generalnog sekretara Savjeta Evrope...Na skupu, koji će biti održan u beogradskoj Kombank Areni, učestvovaće 57 zemalja članica OEBS-a,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.