Vučić s Nibelom, Srbija ključna zemlja u regionu

Izvor: Studio B, 12.Sep.2012, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić s Nibelom, Srbija ključna zemlja u regionu

Prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić je susretom sa nemačkim ministrom za privrednu saradnju i razvoj Dirkom Nibelom završio dvodnevnu posetu Berlinu.

Tokom posete, Vučić je razgovarao sa najvišim državnim i političkim predstavnicima Nemačke, o brojnim temama - od političkih, do privrednih. 

Ministar Vučić je zahvalio kolegi na podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu ka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Evropskoj uniji i ocenio da je Nemačka jedan od naših značajnijih ekonomskih partnera i da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje i nove nemačke investicije. Na sastanku su, kakoje saopšteno, razmatrane mogućnosti jačanja ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, kao i realizacije Memoranduma o razumevanju, koji su u Berlinu potpisale obe strane.

Ministar Nibel je potvrdio da je Srbija za Nemačku ključna zemlja u regionu i izrazio spremnost nemačke strane za dalja ulaganja u energetsku oblast u Srbiji u cilju unapređenja energetske efikasnosti, kao i u poboljšanje prenosne elektroenergetske mreže u regionu. 

Sumirajući dvodnevnu posetu, Vučić je ranije izjavio novinarima da je sa nemačkim zvaničnicima vodio značajne razgovore o budućnosti i evropskoj budućnosti Srbije, o Kosovu i Metohiji i onome što se od Srbije očekuje i što treba da učini da bi došla do članstva u EU. "Vi znate da nisam uvek optimističan. Mi znamo šta je ono što ne možemo da učinimo, ali takođe, znamo i šta su nam obaveze i šta možemo i šta moramo da učinimo", rekao je Vučić. 

On je naglasio da se istovremeno mora razmišljati o našem narodu i njegovom ekonomskom boljitku i u vezi sa tim su, kako je naglasio, i vođeni razgovori u Berlinu. "Srbija će ubuduće sve odluke donositi u skladu sa potrebama svojih građana, poštujući pri tom međunarodne, pravne i političke obaveze", rekao je Vučić. On je potvrdio da je u razgovorima bilo reči "o svim najkonkretnijim pitanjima", uključujući izjave o priznavanju Kosova i trgovini organima, ali nije želeo da iznosi detalje.

Vučić je ocenio da i doček koji mu je priređen u Berlinu pokazuje koliki je značaj Sbije danas i šta Srbija može da predstavlja ubuduće u odnosima sa Nemačkom i u EU. Na dnevnom redu njegove prve posete Nemačkoj od imenovanja, i prve posete jednog člana nove srpske vlade, bili su razgovori sa nemačkim vicekancelarom i ministrom privrede Filipom Reslerom, u utorak.

Vučić i Resler su, zatim, zajedno prisustvovali potpisivanju Memoranduma o razumevanju i strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i nemačkog, drugog po veličini energetskog, koncerna RWE. Prvi potpredsednik srpske vlade razgovarao je i sa glavnim spoljnopolitičkim savetnikom kancelara Angele Merkel Krištofom Hojzgenon, diplomatom za koga se veruje da je glavna adresa u Evropi kada je reč o ključnim pitanjima Srbije - Kosovu i Evropskoj uniji

Na dnevnom redu Vučićevih berlinskih razgovora bio je i susret sa savetnikom kancelarke za pitanja EU Nikolausom Majerom Landrutom, sa državnom sekretarkom u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Emili Haber i drugim poitičarima, kao i razgovori u fondaciji ''Konrad Adenauer'', bliskoj demohrišćanima, kancelara Merkelove.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.