Vučić posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Razgovori se nastavljaju, zaštitićemo interese Srba na KiM VIDEO

Izvor: B92, 25.Avg.2022, 17:16

Vučić posle sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Razgovori se nastavljaju, zaštitićemo interese Srba na KiM VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je razgovore s Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Vučić je izjavio da je imao "ne lake" razgovore sa zvaničnicima EU i SAD zaduženim za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svom nalogu na Instagramu kazao da su sastanku prisustvovali i ambasadori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EU i SAD Emanuele Žiofre i Kristofer Hil, kao i da će razgovori biti nastavljeni posle 22 časa.

On je istakao da se nada kompromisu, a Srbima sa severa Kosova poručio da će Srbija "uvek gledati da sačuva mir i stabilnost i da će se boriti za nju", ali nikada neće odstupiti od vitalnih nacionalnih interesa i interesa našeg naroda. "Ali nijednog sekunda, budite uvereni, baš onako kako sam vam obećao, baš onako kako sam vam rekao, nećemo odstupiti od ni naših vitalnih državnih i nacionalnih interesa, ali pre svega od interesa našeg naroda, vaše bezbednosti, vaše sigurnosti", kazao je Vučić.

"Nema odustajanja, nema predaje! Živela Srbija!", poručio je Vučić.

"Razgovori se nastavljaju u 22h. Nadam se kompromisu, ali interese Srba na KiM zaštitićemo svakako", poručio je Vučić u video-poruci na Instagramu.

Pre sastanka sa predsednikom Srbije, Lajčak i Eskobar su zajedno razgovarali sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru, do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.

Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka. Juče je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji je razgovarao sa Vjosom Osmani, sa Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu. Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije.

Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd, kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu. U misiji mu se pridružio i Eskobar.

Pre nego što je napustio Prištinu, Lajčak se oglasio na Tviteru, objavivši fotografiju sa sastanka sa Srbima.

"Pre nego što sam danas napustio Kosovo, sastao sam se sa predstavnicima zajednice kosovskih Srba da čujem od njih o nedavnim dešavanjima i tenzijama na severu Kosova", napisao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.