Vučić i Mekalister nakon sastanka: Nikada neću priznati Kosovo, makar me motkama tukli po glavi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Okt.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Mekalister nakon sastanka: Nikada neću priznati Kosovo, makar me motkama tukli po glavi!

Podrška ka EU, Srbija na pravom putu!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa izvestiocem za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom. Nakon sastanka Vučića i Mekalistera u zdanju na Andrićevom vencu obratili su se medijima.

Dejvid Mekalister izjavio je nedavno da je debata o nacrtu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pokazala da velika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << većina poslanika želi da podrži Srbiju na putu ka EU.

- Mekalister je pokazao da je iskreni prijatelj Republike Srbije. Mewkalister je želeo da čuje šta Srbija misli i to je za nas važno i misli da smo učinili važne korake na putu ka EU. Srbiji je cilj da ima što više stranih investicija. Imamo 56 odsto ukupnih stranih direktnih investicija na zapadnom Balkanu. Mi nismo i dalje zadovoljni, želeli bismo da to bude još više - kazao je Vučić.

- I tu smo ostvarili značajne napretke. Verujem da će početkom novembra Vlada uputiti Skupštini predlog za izmene Ustava Srbije, vezano za pravosudni deo koji je od ključnog značaja za poglavlja 23 i 34. Ostaje nam poglavlje 35 koje je od posebnog značaja za našu zemlju jer se predstavlja kao uslov napretka Srbije, a to je pitanje odnosa sa Prištinom i rešavanje kosovskometohijskog problema - izjavio je Vučić.

- Ono što je dobro jeste da imamo mir, neku vrstu stabilnosti. Do kad će to da traje i kako će to da traje ne znam, ali znam da ćemo mi da uradimo sve što možemo da ga sačuvamo. Što se međunarodnih faktora tiče rekao sam Mekalisteru da ja pojma nemam šta oni hoće, ali sam rekao i da Srbija nikada neće da prizna Kosovo, da mogu da uzmu motku i udaraju me njome ali priznati nećemo. Zahvalan sam Mekalisteru na njegovoj ličnoj podršci kao i evropskim prijateljima na brojnim donacijama i na ekonomskoj pomoći kojoj pružaju Srbiji - rekao je predsednik.

- Što se tiče regiona, Srbija će se truditi da ima najbolje odnose sa svima, bez obzira što od nekih ne dobija prijateljske reakcije - rekao je VUčić, dodajući da Srbija nedvosmisleno stoji na evrospkom putu.

Mekalister se zahvalio predsedniku Srbije na gostoprimstvu, naglasivši da uvek voli kada dođe u našu zemlju.

- Ova poseta je pravo vreme za mene. Razmatramo izveštaj za Srbiju i glasaćemo 9. oktobra. Zaista sam zahvalan što je Vučić izdvojio svoje vreme da razgovara o nekim pitanjima. Uvek je dobro čuti šta srpski predsednik ima da kaže - rekao je Mekalister.

- Ja sam ovde da razgovaramo o detaljima izveštaja. Ja sam siguran da će za njega glasati većina poslanika. Pristupanje EU je vrlo naporan posao, do sada je otvoreno 14 poglavlja, i Srbija je na pravom putu. Što više poglavlja se otvori, to bolje. Prilično sam uveren da će izveštaj o Srbiji biti usvojen, rekao je Mekalister.

Nakon izjava, Meklaister i Vučić su odgovarali na pitanja novinara.

Odgovarajući na pitanje o razgraničenju Dejvid Mekalister je rekao da Vučić i Tači jesu pokazali posvećenost da odnose podignu na viši nivo, ali da o temama za razgovore odlučuju obe strane, i u ovom momentu nije moguće predvideti datum eventualnog dogovora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.