Vučić i Kurti nespremni da se suoče sa ishodom pa se zalažu za status kvo. Čak ni EU nije spremna

Izvor: B92, 22.Jul.2021, 16:20

"Vučić i Kurti nespremni da se suoče sa ishodom pa se zalažu za 'status kvo'. Čak ni EU nije spremna"

Ekspert za politička pitanja Bekim Čolaku u istakao je da se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić zalažu za održavanje "statusa kvo".

Po njemu je to pokazatelj njihove nespremnosti da se suoče sa konačnim ishodom dijaloga.

"Nažalost, bar u kratkoročnom periodu, ne postoji stvarna mogućnost postizanja konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Na osnovu trenutne dinamike dijaloga i nedostatka rezultata iz dve runde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanaka, čini se da su premijer Kurti i predsednik Vučić zainteresovani samo za održavanje postojećeg statusa kvo", ističe Čolaku za "Kosovo onlajn".

Briselski pregovori koriste se kao svojevrsno sredstvo za prikupljanje političkih poena uoči predstojećih izbora na Kosovu i u Srbiji, dodaje Čolaku koji je inače bio politički savetnik bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija.

"Svojim formalnim učešćem u procesu dijaloga oni zadovoljavaju EU, dok u svojim zemljama nastavljaju sa populističkim stavovima. Pored toga, status kvo se favorizuje i poklapa se sa izbornim kalendarom na Kosovu i u Srbiji", navodi Čolaku.

Prema njegovoj oceni, ni Evropska unija ne pokazuje veliku zainteresovanost za postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije, već nastavak procesa dijaloga predstavlja kao uspeh.

"Čak ni EU, kao posrednik, nije spremna da izvrši bilo kakav pritisak na drugu stranu, niti da pruži bilo kakvu podršku u ovoj fazi. Stoga se glavni uspeh za ovu godinu može pripisati nastavku dijaloga 'per se' (samo po sebi), ali ništa više od toga", zaključuje Čolaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.