Izvor: Danas, 28.Dec.2015, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić "ante portas"

Srpski premijer je nedavno na stranačkom mitingu otvaranje poglavlja sa EU uporedio sa Hanibalovim prelaskom Alpa. Kartaginskog vojskovođu, iznenađeni Rimljani su dočekali sa uzvikom "Hanibal ante portas" (Hanibal je pred vratima). Vučić je krenuo u pohod u drugim okolnostima. Ali, iako je u obrnutom smeru - prelazi Alpe na sever, ka EU - ipak je nekako veoma sličan. Takođe je osvajački - da pobedi u poglavlju 35, a onda i u svima ostalima. Uz to, težak je to put, kao i slavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kartaginjanina.

Nisu samo Alpi pred Srbijom, oni dođu u završnici, pre toga se mora preći puno brežuljaka, od kojih je najteži i najneizvesniji upravo pomenuti - onaj na koti 35. I, kad se već uporedio sa Hanibalom, Vučić je u istom duhu već sada, tokom slavlja u Kinoteci, čitav pohod označio kao istorijski. Gostima je ispričao svoj nedosanjani san na koji je "Srbija čekala 200 godina". Označio je to kao "najrevolucionarniji dan u srpskoj istoriji - više ne moramo da sanjamo snove o Evropskoj uniji". I dalje: neko je morao da završi ono što punih pedeset godina nismo mogli da završimo u našoj Srbiji. U istom slavoljubivom stilu je i njegova poruka putem stranačke SNS revije da je "sadašnji ugled Srbije najveći u njenoj istoriji".

Nažalost, Vučića treba podsetiti da je Jugoslavija, u čijem sastavu je bila i Srbija, još pre četiri decenije bila mnogo bliža "tadašnjoj EU", kada se zvala EEZ, nego što će Srbija biti i za deset godina, a onda, iako mala zemlja, decenijama je uživala ogroman prestiž i poštovanje, ne samo u Evropi nego i u svetu. Dovoljno je spomenuti Tita i nesvrstane.

Premijer se puno zaneo istorijskim uspesima, pa nije puno pričao o famoznom poglavlju 35, koji se odnosi na Kosovo i za koje se zna odavno da je to ključna prepreka na putu ka EU. Predstoji težak period, konstatovano je na mnogim stranama, a i sam predsednik Nikolić je upozorio da će se "koplja lomiti" oko Kosova. Za razliku od naših pregovarača koji normalizaciju odnosa svode na Beograd i Prištinu, EU to, kako je nedavno upravo u Beogradu, komesar Han izričito rekao, tretira kao "normalizaciju odnosa između dve države - Srbije i Kosova". Američki ambasador u Srbiji Kirbi je otišao i korak dalje: normalizacija odnosa uključuje I članstvo Kosova u UN. Treba podsetiti i na to da je Beograd i sa severnom srpskom pokrajinom u lošim odnosima, da dijaloga nema, kao i da se sve aktivnosti, od svečanosti do investicija, obavljaju uz patronat novosadske filijale SNS.

Vučić se, kada je u pitanju istorija, zaleti i u drugim oblastima. Tako je i u parlamentu godišnji budžet smestio u istorijski kontekst konstatujući da je prvi put nakon četiri decenije Srbija bez budžetskog rebalansa. (Pomešao je i bivšu Jugoslaviju i samostalnu Srbiju). Istovremeno, budžet za 2016. usvojen je u pravom "demokratskom" (ili bolje rečeno totalitarnom) maniru - odbačeno je svih 400 amandmana koje je podnela opozicija (ili, kako je to skupštinski predvodnik SNS-a Babić nazvao - mangupa iz DS-a). Tako je odlučila njegova parlamentarna većina. Premijer je u međuvremenu poslao poruku da Srbija u ekonomskom pogledu neće biti na začelju Evrope, takođe prvi put u novijoj srpskoj istoriji. Gr ađani će, međutim, biti daleko ispod crte.

Dok se budžet, uz asistenciju MMF-a, puni stalnim povećanjem nameta (penzije, porezi, akcize, struja, benzin, pa ponovo u predstojećem maju struja , taksa n RTV...) standard je sve udaljeniji od evropskog, a i mnogih zemalja u susedstvu. (To siromaštvo simbolično ilustruje i činjenica da su samoposluge cene pojedinih artikala, kao što su meso i mesne prerađevine, umesto uz kilogramima izražene u gramima. Prvi put u novijoj istoriji). Taj trend prate ii sve učestaliji i masovniji protesti u zemlji: sindikati policije, prosvete, zdravstva, penzionera, propalih firmi... Ne bi bilo dobro da Srbija na lestvicama kojoj se meri standard uđe u istoriju. Dok su penzionerima revnosno umanjenje penzije, svako treće javno preduzeće, kako je upravo saopštio državni revizor nije smanjilo zarade. Javne nabavke takođe su pod lupom revizora - podneto je 12 krivičnih prijava.

U međuvremenu, za Srbiju će od posebne važnosti biti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. Tu je ova zemlja, po mnogim ocenama, i najrovitija. Umesto vladavine prava sve više dolazi do izražaja borba za stranačku prevlast. Ugroženo je pravosuđe, parlamentarni i izborni sistem, mediji... Rijaliti programi su se preneli i u informativne emisije i u parlament (možda će i prenosi iz parlamenta morati da se emituju u kasnim noćnim satima). Najdrastičniji rijaliti izveden je povodom navodnih pretnji državnim udarom i rušenjem premijera. ("Vučiću, molim te, ne idi u Kinu!" A premijer se iz Kine vratio sav ozaren i sa potencijalnim investicijama. Demantovao je, kao i predsednik Republike, opasnost od državnog udara, ali je pohvalio "uzbunjivače".)

Vučić nam je, sada, ne samo pred vratima, već i neprestano pred očima - kad bi to bilo samo na TV ekranima. Naravno da je, sa Srbijom, i pred vratima EU, ne od juče. A da li će zajedno i dočekati da se vrata otvore - 2019, 2025... - i nastupi čas konačnog prelaska Alpa? Pa, videćemo.

*Autor je novinar
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.