Izvor: RTS, 01.Sep.2021, 17:43

Vučić: U EU ne postoji dovoljna želja za proširenjem, svi govore o Kini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u EU ne postoji dovoljna želja za proširenjem i primetio da je interesantno da svi, mimo onoga što je zvanični deo razgovora, mimo Zapadnog Balkana, govore o Kini. Nije tačno da je Lajčak kritikovao inicijativu "Otvoreni Balkan", nedavno na Evropskom forumu u Alpbahu, kaže Vučić.
Aleksandar Vučić je rekao da je predsedniku Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveta Šarlu Mišelu preneo da je Srbija ispunila svoje obećanje da će podići nivo usaglašenosti sa EU, ali i dodao da to čini štiteći svoje nacionalne i državne interese.

Vučić je, nakon razgovora sa Mišelom, u izjavi novinarima na Bledu, na Strateškom evropskom forumu, kazao da je sa njim razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, o tome šta su naši zadaci, ali i političkoj situaciji na jugoistoku Evrope, ulozi Srbije u Evropi.
"Razgovarali smo i o svemu što smo se dogovarali pre četiri meseca prilikom moje posete Briselu. Ispunili smo svoje obećanje da ćemo podići nivo usaglašenosti sa 46,2 na preko 62 odsto.
Postoje određena organičenja koja se tiču kompleksnog uvezivanja interesa Srbije u vezi sa KiM. U svemu tome se snalazimo i pokušavamo da zaštitimo naše nacionalne i državne interese", objasnio je Vučić.
Kazao je da je razgovarano i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i situaciji u regionu, o BiH, ali i o vladavini prava u Srbiji, i svim daljim naporima koje Srbija mora da preduzima na evropskom putu.
Preneo je da ga je Mišel obavestio o njihovoj agendi.
"Verujem da će uvek da se pojavi neko ko će da kaže, kao što sam rekao neskriveno na današnjem panelu, Makedoncima su se pojavili Bugari, nama će se pojaviti Hrvati ili neko drugi, jer ne postoji dovoljna želja za proširenje", naglasio je Vučić. 
Čeka, podseća, ishod nemačkih izbora, a potom iduće godine slede izbori u Francuskoj, pa je aktuelno komplikovana situacija.
"Preokupacija Evropljana i Amerikanaca je Kina" Vučić je preneo da je interesantno da, mimo onoga što je zvanični deo, mimo Zapadnog Balkana, svi govore o Kini.

"Čim se udalje od kamera, a pred kamerama su im teme zelena agenda, klimatske promene, sve ostalo je Kina. Preokupacija Evropljana i Amerikanaca je Kina", podvukao je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da "mi moramo da gledamo kako da rešavamo svoje probleme, da se zbližavamo u regionu, otvaramo granice i zato sam ponosan na incijativu 'Otvoreni Balkan'".
Preneo je da se sastao i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, dodajući da sa Slovenijom Srbija ima dobre odnose, kao i da raste trgovinska razmena, kao i sa brojnim drugim zemljama.
"Verujem da ćemo imati priliku pre kraja godine da ugostimo predsednika Slovenije", najavio je Vučić.
Vučić je kazao da je na marginama Strateškog foruma na Bledu imao mnogo susreta, pored Miroslava Lajčaka, gde je izrazio zabrinutost zbog toga što veruje da će Albanci krenuti u nastavak kampanje za ulazak u međunarodne organizacije.
Istakao je da će to uneti dodatnu nesigurnost kako za srpski narod, tako i ceo region.
"Spremićemo se i odgovorićemo", najavio je Vučić.
"Neki nisu oduševljeni 'Otvorenim Balkanom', jer ne drže oni volan"Predsednik Srbije, koji je ranije danas razgovarao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom na Bledu, rekao je da nije tačno da je Lajčak kritikovao inicijativu "Otvoreni Balkan", nedavno na Evropskom forumu u Alpbahu, ali i ponovo konstatovao da ne postoji oduševljenje tom regionalnom inicijativom u pojedinim zemljama.
"Razgovarali smo o tome. Drugačije je Lajčak govorio. Mislim da je Agon Bajrami (glavni urednik prištinske Kohe) objavio... Drugačije je Lajčak govorio", rekao je Vučić novinarima na Bledu upitan da li je razgovarao sa Lajčakom o "Otvorenom Balkanu", budući da su se u prištinskim medijima pojavili navodi da Lajčak kritikuje tu inicijativu.
Sa druge strane, Vučić je ponovio da svakako ne postoji oduševljenje tom inicijativom u svim zemljama.
"Nedvosmisleno sam rekao da je to zato što nemaju volan u svojim rukama. Ranije su naučili da nam naprave palačinke, ali ne da stave nutelu, ako može neki namaz koji nije lep, pa da nam daju da pojedemo. Sad smo načili sami da pravimo palačinke, da stavimo nutelu i da ih pojedemo. Što bi se to nekome svidelo, da ja mogu pred svima da kažem da je Srbija druga u Evropi po stopi rasta", upitao je Vučić.
Kako kaže, naravno da će biti više nezadovoljnih nego srećnih.
Zato je, ističe, važno da mi to dobro razumemo i da, iako nije tuđ interes da Srbija napreduje, da to mora da bude naš interes - da sami sebi pomognemo.
"Mi to razumemo, Severna Makedonija, Albanija, jasno vidimo da je bolje da do Skoplja ili Tirane idemo bez granica... Ali, što bi drugi", rekao je Vučić.
Ponovio je da je važno za nas same da počnemo da odlučujemo o svojoj sudbini.
"Znam da su zbog politike "Balkan Balkancima" mnogi političari stradali, ali mislim da to jedino može da nas spašava u ovako komplikovanim uslovima", rekao je Vučić.
Ponovio je i da je tema gotovo svih foruma Kina, te upitao kako neko misli da pobedi tu zemlju.
"A, šta ćemo sa Srbijom, jer u Srbiji su dva najveća izvoznika 'Ziđin' i HBIS. To su naše kompanije, one u Srbiji proizvode, ali videće ih kao kineske", primetio je Vučić.
Dodao je da je na sastanku sa predsednikom Evropskom saveta Šarlom Mišelom istaknut zančaj izgradnje pruge Beograd-Niš-severnomakedonska granica, što je, kaže, od ogromnog značaja, jer će suštinski da menja Srbiju.
"Nije jednostvna situacija, 4. i 5. septembar su za koji dan. Ako Albanci krenu sa kampanjom za priznavanje i članstvo u međunarodnim ogranizacijama, za nas nema spavanja. Mnogo toga će da se zbiva i biće veoma interesantna jesen po političkim pitanjima", rekao je Vučić.
Predsednik Vučić zahvalio se premijerima Mađarske i Češke što su pohvalno govorili o Srbiji na Bledskom strateškom forumu i dodao da i mnogi drugi učesnici misle isto.   
Predsednik Srbije izjavio je da to što pojedini hrvatski mediji komentarišu njegovu fotografija na Bledu sa slovenačkim političarem Zmagom Jelinčićem dovoljno govori da samo traže povodom da ga napadnu i to bez razloga, kao i da i to govori o kampanji koja se vodi protiv Srbije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.