Vučić: Crna Gora će u Srbiji uvek imati prijatelja

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Sep.2020, 17:38

Vučić: Crna Gora će u Srbiji uvek imati prijatelja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se Beograd truditi da gradi dobre odnose s Crnom Gorom i da će Podgorica u Srbiji "uvek imati prijatelja i otvorena vrata".

Vučić je za RTS rekao da je "video da se (pobednici izbora u Crnoj Gori) nisu odlučili" da za prvu inostranu posetu izaberu Srbiju, "nego neke evropske zemlje".

"Mogu da nas izaberu i kao šesti, sedmi ili 18. izbor, oni će za nas uvek biti najvažniji. To je njihov izbor, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << budemo hteli sretaćemo se. Srbima u Crnoj Gori kažemo da ćemo biti uz njih, a građanima Srbije da ne očekuju da će (pobednici crnogorskih izbora) da rade posao za Srbiju", ukazao je Vučić.

On je poželeo "srećan i uspešan rad svakome ko formira novu vladu u Crnoj Gori, predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću ili nekom drugom".

"Želimo da imamo bliže odnose, Crna Gora nam je najbliža država, jer Republika Srpska nije država nego entitet BiH. Trudićemo se da imamo dobre i uređene odnose, bolje ekonomske odnose, da približavamo kulturne veze", obećao je Vučić.

Povodom potpisivanja u Podgorici koalicionog sporazuma o vladi tri do sada opozicione crnogorske liste, Vučić je kazao da "nije ni očekivao" da će nova vlada povući priznanje Kosova ili doneti odluku o izlasku iz NATO.

"Znao sam da su to prazne priče", prokomentarisao je Vučić.

Formiranje nove vlade Srbije do kraja meseca, pre toga izbor predsednika Skupštine

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je večeras da će nova vlada Srbije, na osnovu junskih izbora, biti formirana do kraja septembra - u ustavnim okvirima, a pre toga biće izabran predsednik Skupštine.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da pre formiranja nove včade vladajuća Srpska napredna stranka treba da reši neke svoje unutrašnje probleme što je već u toku.

"Zadovoljan sam što imamo više od 55 odsto novih gradonačelnika i predsednika opština. To ne znači da su oni koji više nisu na svojim položajima, bili loši, ali je uvek

dobro da dođe do nove i svežije krvi", rekao je on.

Po rečima Vučića, nova vlada moraće  da se "suoči s važnim i ozbiljnim problemima", te to mora biti "vlada hrabrih ljudi".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su mu lideri nekih velikih svetskih sila postavili pitanje nepoštovanja Rezolucije 478 Saveta bezbednosti UN koja zabranjuje otvaranje diplomatskih predstavništava u Jerusalimu.

"Rekao sam im 'Kažite mi to kada nešto budemo pogazili, a pre toga ja vas da pitam što ste vi pogazili' Rezoluciju 1244 SB UN (o Kosovu). Dvojica su bila šokirana, pa su mi predložili da se vidimo uskoro", rekao je Vučić za RTS.

Vučić se u petak u Vašingtonu obavezao, u okviru normalizacije ekonomskih odnosa s Kosovom, da Srbija prebaci Ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine. Kosovo se obavezalo na međusobno priznanje s Izraelom.

Vučić je kazao da će sutra razgovorati s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i reći mu da je Srbija pružila "najširu ruku" Izraelu.

"Ne kažem da Izrael neće priznati Kosovo, ali hajde da sačekamo da vidimo tu formu", naveo je Vučić.

Na pitanje od čega će zavisiti selidba Ambasade Srbije u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, Vučić je rekao "ni od čega", ne ulazeći u detalje.

"Razgovaraćemo s Palstincima, s našim arapskim prijateljima. Ako Izrael prizna Kosovo, Priština će pre nas to da uradi (da otvori ambasadu u Jerusalimu), pa ćemo da vidimo kakav će onda da bude odnos arapskih zemalja prema Kosovu", rekao je predsednik Srbije.

Vučić: Izvinili mi se Putin i Lavrov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su mu se i predsednik i ministar spoljnih poslova Rusije izvinili zbog objave portparolke tog ministarstva Marije Zaharove.

Vučić je za RTS rekao da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov "nikad do sada nisu izvinjavali ni za šta, a sada obojica".

"Putin mi je rekao da iza toga (objave Zaharove) ne stoji ruska država, a pogotovo ne on lično", kazao je Vučić.

On je naveo da su odnosi Srbije i Rusije "veoma dobri", da s Putinom ima "česte konsultacije" i da je javnost "mogla da vidi koliko je poštovanje Rusije" i prema njemu i prema Srbiji, posle "nesmotrenog posta Zaharove".

Zaharova je u subotu na Fejsbuku objavila sliku predsednika Srbije Aleksandra Vučića na niskoj stolici ispred velikog stola za kojim je predsednik SAD Donald Tramp, i uz sliku scene iz filma "Niske strasti", u kojoj glumica Šeron Stoun sedi prekrštenih nogu i visoko zadignute suknje na saslušanju u policiji.

"Ako su vas pozvali u Belu kuću, a stolicu postavili kao da ste na saslušanju, sedite kao na slici broj 2. Bez obzira ko ste. Verujte mi", napisala je Zaharova.

Kasnije se izvinila zbog te objave i navela da je "pogrešno interpretirana", aludirajući da je mislila na odnos SAD prema gostu.

Vučić: 'Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da Bela kuća u prethodnih 30 godina "nije bila otvorena za Srbe" i da su SAD sada, tokom njegove proplonedeljne posete, "prvi put označile Srbiju kao važnog partnera i ukazale joj poštovanje".

Govoreći o pregovorima Srbije i Kosova u Vašingtonu, Vučić je za RTS rekao da je Bela kuća "bila rezervisana za Albance i sve druge koji su bili protiv Srba" u poslednjih 30 godina.

"Ovoga puta smo uspeli to da promenimo i da napravimo prostor za desetostruko i stostruko veće američke investicije u Srbiju. Sada je Amerika odškrinula vrata prema nama i učestvovaće u brojnim projektima", rekao je Vučić.

On je kazao da pozicija Srbije koja je na evropskom putu "nije nimalo laka" jer danas postoje najmanje četiri važna centra moći: EU, SAD, Kina i Rusija.

Vučić ambasadorima Višegradske grupe: Ključna uloga EU u dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa ambasadorima država Višegradske grupe, koje je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona kao što su realizacija inicijative mini-Šengen i otvaranje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu, saopšteno je iz Predsedništva.

Vučić je ambasadore Republike Češke Tomaša Kuhtu, Republike Slovačke Fedora Rosohu, Mađarske Atilu Pintera i Republike Poljske Rafala Perla, obavestio i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

"Dogovor u Vašingtonu je postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, što bi trebalo da dovede do ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva", rekao je Vučić i dodao da će Srbija "da vodi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor".

On je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije.

"Zahvalni smo na snažnoj podršci koju imamo u procesu evropskih integracija od strane država članica Višegradske grupe, čije iskustvo smatramo neprocenjivim", naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija posebno uvažava pristup Višegradske grupe prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za V4 jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

"Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope", poručio je Vučić.

On je naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansa našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

"Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje, uz poštovanje zaključenih sporazuma", naglasio je Vučić i dodao da je u tom smislu Višegradska grupa izuzetan partner Srbije i zemalja Zapadnog Balkana.

Ambasadori V4 su se saglasili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu, te su istakli da će V4 nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.