Vrzić: Od samita EU očekujem - grupnu fotografiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2022, 15:24

Vrzić: Od samita EU očekujem - grupnu fotografiju

Novinar Nikola Vrzić izjavio je da očekuje da će sutrašnji samit EU poslati poruku da evropske integracije i dalje postoje, iako, tvrdi, od nastavka integracija nema ništa.

"Od samita ne očekujem ništa osim grupne fotografije i saopštenja koje će biti napravljeno tako da zvuči optimistično, a ne znači suštinski ništa", kazao je Vrzić za Tanjug.

Vrzić je naveo da se sledeće godine navršava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 20 godina od samita u Solunu na kom je obećano da će Srbija postati članica EU i istakao da je naša država "zaglavljena" u procesu integracija.

"Činjenica je da evropske integracije više ne postoje, to nije moja ocena, već je predsednik Francuske Emanuel Makron rekao da nema nikakvih proširenja EU u dogledno vreme, dok god se EU ne bude iznutra reformisala" naveo je Vrzić.

Vrzić se osvrnuo na nedavnu posetu nemačkog kancelara Olafa Šolca Srbiji prilikom koje je rekao da je međusobno priznanje država uslov za članstvo u EU, navodeći da čak i da naša zemlja ispuni taj uslov to nije garancija da će postati članica EU.

Kako je rekao, postoje i kriterijumi za članstvo iz Kopenhagena koji su zaboravljeni, s jedan od njih je, navodi, apsorpcioni kapacitet EU, odnosno njena sposobnost da primi nove članice.

"To znači da možemo da ispunimo sve što se od nas zatraži, da se prizna nezavisnost Kosova, uvedu sankcije Rusiji, pa da opet ne budemo primljeni", naveo je Vrzić.

Na pitanje kako ocenjuje postignut sporazum o energetici u Briselu između Kosova i Srbije kojim je dogovorena naplata utrošene električne energije u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Vrzić kaže da treba sačekati da se vidi da li će sporazum biti primenjen.

Dodao je da naše dosadašnje iskustvo sa sporazumima čiji je garant EU pokazuje da od toga nema ništa.

"Videćemo da li će biti primenjen", kazao je Vrzić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.