Izvor: RTS, 11.Jun.2021, 15:34

Vlada usvojila predlog za izmene Zakona o zaštiti prirode

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, kojim se preciznije definišu postupak Ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu i odredbe o ekološkoj mreži, saopšteno je iz Vlade.
Kako se navodi u saopštenju, na ovaj način se jedan od najvažnijih procesa u zaštiti prirode, a to je proces uspostavljanja ekološke mreže Republike Srbije, odnosno ekološke mreže Evropske unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << NATURA 2000, definiše u skladu sa zahtevima Direktive o očuvanju prirodnih staništa divljih životinjskih i biljnih vrsta i Direktive o očuvanju divljih ptica.
"Uvodi se odredba koja propisuje da područjem ekološke mreže, koje je istovremeno i zaštićeno područje ili se nalazi u okviru granice zaštićenog područja ili se sa njim graniči, upravlja upravljač tog zaštićenog područja. Zakonskim rešenjima omogućeno je i formiranje Saveta korisnika zaštićenog područja. Na ovaj način vrši se dalje usklađivanje sa propisima Evropske unije", ističe se u saopštenju.
Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Vlade Republike Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Zajedničke deklaracije u vezi sa trilateralnim pristupom pravilima o poreklu i Zajedničke deklaracije o vezi između Protokola o Irskoj/Severnoj Irskoj i Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.
"Ovaj Sporazum obezbediće da se poslovanje privrednih subjekata obe zemlje reguliše bilateralnim preferencijalnim a ne opštim pravilima, odnosno da kompanije izvoznici i uvoznici nastave sa poslovnim aktivnostima u redovnom obimu i bez novonastalih opterećenja, sa ciljem daljeg rasta njihovih aktivnosti. Poseban interes Srbije je da se budući trgovinski odnosi zasnivaju na nivou trgovinske liberalizacije koja je odobrena u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Time se obezbeđuje sigurnost i predvidljivost, odnosno kontinuitet u ekonomskim odnosima", stoji u saopštenju.
Kako se dodaje, s obzirom na to da je turizam kao privredna grana, tokom pandemije koronavirusa, pretrpeo najveće gubitke, Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Republike Srbije.
"Na osnovu Uredbe, kojom je obezbeđen budžet od ukupno pet miliona dinara, pravo na dodelu subvencija imaju turističke agencije – organizatori turističkog putovanja, registrovane na teritoriji Republike Srbije koje poseduju propisanu licencu, i to po realizaciji organizovanog dovođenja turističkih grupa domaćih ili stranih turista (najmanje 15 turista)", naveli su iz Vlade.
Iznos sredstava subvencija za ostvarena tri do četiri noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za ostvarena dva do četiri noćenja za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 15 evra, a iznos sredstava subvencija za ostvarenih pet i više noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti iznosi 20 evra.
Vlada Srbije donela je odluku da Tuzlanskom kantonu u Republici Bosni i Hercegovini uputi donaciju od 5.000 doza vakcina proizvođača "Astra-Zeneka" s ciljem da se građinima tog kantona pomogne u borbi protiv koronavirusa i postizanju kolektivnog imuniteta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vlada Srbije usvojila Predlog izmene Zakona o zaštiti prirode, Tuzli 5.000 doza Astrazeneke

Izvor: Danas, 11.Jun.2021

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, kojim se preciznije definišu postupak ocene prihvatljivosti za ekološku mrežu i odredbe o ekološkoj mreži.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.